Biljke koje pročišćavaju zrak u kući

Radiosarajevo.ba
Biljke koje pročišćavaju zrak u kući
FOTO: Arhiv / Hedera helix
Povišen nivo prašine i mikroba mogu pogoršati zdravlje čovjeka te pogodovati razvoju alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite  po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući svu prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik.

Evo nekih do kojih je lako doći:

Schefflera actinophylla (drvo kišobran) stvorena je za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji se nalaze u duhanskom dimu. Šefleru je lako njegovati. Dosta svjetlosti i pomalo zalijevanje sasvim su dovoljni.

Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svjetlo, ali ne i direktno sunce.

Hedera helix (sobni bršljan) šampion je u pročišćavanju vazduha. Ima prirodnu sposobnost da filtrira zagađivače iz vazduha, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije