Biljka koja će uljepšavati vaš vrt sve do kraja jeseni: Evo na šta trebate paziti

0
Radiosarajevo.ba
Biljka koja će uljepšavati vaš vrt sve do kraja jeseni: Evo na šta trebate paziti
Foto: Pixabay / Petunija

U ovu lijepu biljku iz porodice Solanaceae, koja se ponosi efektnim cvjetovima i očaravajućim mirisom, te potječe s područja Južne Amerike, nije se teško zaljubiti. Petunije dolaze u punom spektru boja i oblika, što ih čini vrlo popularnim izborom kako za vrtne gredice tako i za posude za cvijeće.

"Ove lijepe biljke pogodne su za oprašivače i brzo rastu, pa nakon što njihovo sjeme proklija, možete očekivati ​​da ćete vidjeti biljke pune veličine za samo 12 sedmica. Uz dovoljno sunčeve svjetlosti i tlo koje dobro drenira, petunije mogu cvjetati od proljeća do dugo u jesen, čak i do oktobra", savjetuje Martha Stewart.

Kako biste postigli da ova jednogodišnja biljka dobro uspijeva u vašem vrtu, stručnjaci su dali nekoliko korisnih savjeta kako na pravi način uzgajati i njegovati petunije.

EURO 2024 | Uživo iz Stuttgarta s utakmice Europskog prvenstva: Ukrajina - Belgija 0:0

EURO 2024 | Uživo iz Stuttgarta s utakmice Europskog prvenstva: Ukrajina - Belgija 0:0

Kako posaditi petunije?

Carrie Spoonemore, sukreatorica aplikacije From Seed to Spoon kompanije Park Seed, savjetuje da je prilikom sadnje zrele biljke važan odabir tla, stoga odaberite sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom.

"Iskopajte rupu dvostruko veću od posude i na istoj dubini. Nježno izvadite biljku iz posude, olabavite korijensku grudu i stavite je u rupu. Razmaknite biljke od 30 do 40 cm, ovisno o sorti i uputama za oznaku. Nakon sadnje temeljito zalijte i održavajte tlo stalno vlažnim," objasnila je.

Ključni faktori za uspješan uzgoj petunija:

Svjetlo: Petuniji je potrebno najmanje šest sati izravne sunčeve svjetlosti dnevno. Postoje i sorte koje mogu uspijevati s malo hlada, što je korisno tokom vrhunca ljeta kada su UV zrake vrlo jake.

Voda: Redovito zalijevajte petunije tako da tlo bude vlažno, ali ne i natopljeno vodom. Dovoljno je oko 2.5 do 5 cm vode (uključujući kišu) sedmično. Biljke u posudama mogu zahtijevati više dodatne vode.

Iskoristite aloe veru za vašu baštu: Uradite ovo i biljke će bujati kao lude

Iskoristite aloe veru za vašu baštu: Uradite ovo i biljke će bujati kao lude

Tlo: Petunije trebaju dobro drenirano tlo bogato organskom tvari. Ove biljke neće preživjeti u vlažnom tlu, što može dovesti do truljenja korijena, piše tportal.

Gnojidba: Prihranite petunije uravnoteženim tekućim gnojivom u vrijeme sadnje. Nakon što se uspostavi, koristite uravnoteženo, vodotopivo gnojivo namijenjeno cvjetnicama svake dvije do tri sedmice tokom vegetacijske sezone.

Kako orezati petunije?

Orezivanje petunija pomaže u održavanju njihovog oblika, potiče grmoliki rast i kontinuirano cvjetanje. Jednostavno otkidajte ocvale cvjetove i njihove stabljike redovito kako biste potaknuli kontinuirano cvjetanje.

Također, možete podrezati duge stabljike čistim, oštrim škarama kako biste održali kompaktan oblik i po potrebi uklonili sve oštećene ili mrtve izrasline.

"Orežite ujutro ili kasno poslijepodne kako biste smanjili stres za biljke," ističe C. Spoonemore.

Kućni trikovi za uklanjanje pepelnice u vrtu: Sastojci iz kuhinje za brzo rješenje

Kućni trikovi za uklanjanje pepelnice u vrtu: Sastojci iz kuhinje za brzo rješenje

Kako razmnožavati petunije?

Petunije možete razmnožavati sjemenom ili reznicama stabljike. Da biste to učinili sjemenom, jednostavno sakupite sjeme sa zrelih biljaka i posadite ga u zatvorenom prostoru 10 do 12 sedmica prije posljednjeg mraza.

Za razmnožavanje iz reznica, uzmite reznice dužine 10 do 15 cm sa zdravih stabljika i uklonite donje lišće. Umočite odrezani kraj i posadite u mješavinu zemlje za posude. Stavite reznice na toplo, svijetlo mjesto izvan izravne sunčeve svjetlosti.

Kako postići da petunije procvjetaju?

Kako biste potaknuli svoje petunije da procvjetaju, redovito režite osušene cvjetove i njihove stabljike.

"To sprječava stvaranje sjemena i potiče biljku da više cvjeta," savjetuje C. Spoonemore. Osigurajte petunijama dovoljno sunčeve svjetlosti, dobro drenirano tlo i redovito gnojivo i one bi trebale cvjetati do jeseni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije