BiH: Opasne flašice sa bisfenolom A i dalje na tržištu

Radiosarajevo.ba
BiH: Opasne flašice sa bisfenolom A i dalje na tržištu

Plastične bebi flašice sa bisfenolom A, štetnom hemijskom supstancom koja može uticati na imunitet i razvoj tumora, još su na tržištu BiH, iako je EU zabranila njihovu proizvodnju, a u nekim zemljama se već povlače iz prodaje.

Bisfenol (BPA) je sastojak plastične ambalaže koji pri zagrijavanju mlijeka ili čaja može da prodre u tečnost i tako dospije u organizam bebe. U posljednjih 10 godina obavljeno je više od 130 studija koje su dovele u vezu BPA s karcinomom dojke i prostate, dijabetesom, pojavom hiperaktivnosti, ranog puberteta, gojaznosti i drugih poremećaja.

Prilikom kupovine flašica za bebe roditelji treba da obrate pažnju da izaberu proizvod na kojem stoji naznaka "bez bisfenola" ili na engleskom "BPA free", pišu "Nezavisne novine".

Iz Agencije za sigurnost hrane BiH, koja je nadležna za povlačenje opasnih proizvoda s tržišta, kažu da je EU donijela odluku da se sporne flašice povuku s tržišta 1. juna i da će oni do tada da ispoštuju odluku EU.

Zamjenik direktora Agencije Zoran Đerić kaže da se ove flašice nalaze i kod nas u prodaji, kao i u ostalim zemljama EU, a čim EU donese zabranu o upotrebi i u BiH biće donesena takva zabrana.

Prema njegovim riječima, Agencija dosad nije primila nijednu žalbu na eventualna neželjena dejstva prilikom upotrebe ovih bočica.

U instituciji Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH upoznati su s problemom u vezi sa flašicama s bisfenolom i dodaju da im se potrošači javljaju raspitujući se o bezbjednosti proizvoda od plastike namijenjenih djeci.

"Potrošači treba da budu veoma oprezni kada su u pitanju plastični proizvodi namijenjeni djeci jer su različiti načini da dijete dođe u kontakt s bilo kojom komponentom plastike, uključujući i boju, pa čak i štetan uticaj preko dječje osjetljive kože", navode u ovoj instituciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije