BH turizam: Na pretposljednjem mjestu u Evropi

Radiosarajevo.ba
BH turizam: Na pretposljednjem mjestu u Evropi

Prema konkurentnosti u oblasti turizma i putovanja BiH nalazi na pretposljednjem mjestu u Evropi, četrdeset i prvom, dok je na svjetskom planu na 97. mjestu, prenosi Biznis.ba. 

Crna Gora je prema izvještaju WEF-a, napredovala 16 mjesta i zauzela 36. poziciju od 139 zemalja na listi. Crna Gora ukupno ima 4,56 bodova, a od zemalja iz regiona ispred nje je jedino Hrvatska.

"Crna Gora je snažno posvećena razvoju turizma i putovanja, gdje se rangira kao sedma, što nije iznenađenje kada se zna da je taj sektor izuzetno značajan za ekonomiju zemlje. Međutim, iako je turistička infrastruktura na dosta dobrom nivou, putna mora biti dalje unaprijeđena u cilju jačanja konkuretnosti u toj oblasti", navodi se u izvještaju WEF-a za uporedni period od 2009. do 2011. godine.

Od zemalja regiona, jedino je Hrvatska ispred Crne Gore, iako je niže rangirana u oblastima regulative. U Evropi Crna Gora prema konkurentnosti u oblasti turizma i putovanja zauzima 25. poziciju. Makedonija je prema konkurentnosti 37. u Evropi, odnosno 76. u svijetu, a Srbija 38. u Evropi i 82. u svijetu.

Poput mnogih drugih oblasti, ni turizam Bosne i Hercegovine nije organiziran na državnom nivou. Za sada djeluju Turistička zajednica FBiH koja putem svoje web stranice "pokriva" cijelu teritoriju BiH, kao i Turistička organizacije Republike Srpske sa čije web stranice možete pregledati destinacije isključivo u RS-u.

Takođe djeluju i kantonalne Turističke zajednice. 



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije