Benedikt XVI: Bog je tražio da odem u penziju

Radiosarajevo.ba
Benedikt XVI: Bog je tražio da odem u penziju

Bivši poglavar Katoličke crkve Benedikt izjavio je da se povukao sa položaja jer je to od njega "zatražio Bog" tokom "mističnog iskustva", prenijela je katolička novinska agencija Zenit.

Benedikt, koji sada nosi titulu "papa emeritus", objavio je svoju ostavku 11. februara, a 28. februara je postao prvi katoliki poglavar koji se povukao sa dužnosti u posljednjih 600 godina.

"Bog mi je rekao da to učinim", rekao je bivši papa jednom posjetiocu u manastiru u Vatikanu u kojem živi u skoro potpunoj izloaciji poslije povlačenja, navodi se u agencijskom izvještaju, javlja Srna.

Posjetilac koji je prenio Benediktovu izjavu želio je da ostane anoniman. Bivši papa rekao je da mu se Bog nije ukazao, već mu se obratio kroz "mistično iskustvo".

Italijanski mediji ranije su prenijeli da je na papinu odluku o povlačenju uticala serija skandala tokom njegove osmogodišnje vladavine, uključujući hapšenje njegovog ličnog batlera zbog odavanja povjerljivih dokumenata u kojima se govori o korupciji u Vatikanu.

Neimenovani posjetilac Vatikana prenio je da mu je Benedikt rekao da, što duže posmatra rad novog pape Franje, sve je uvjereniji da je to izbor koji je "poželio Bog".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije