Barbike sa 'perspektivnijim' poslovima su skuplje

Radiosarajevo.ba
Barbike sa 'perspektivnijim' poslovima su skuplje


Cijena Barbie lutaka zavisi od njihovog 'zanimanja' - najskuplje su Barbike doktorice ili pak inženjerke informatike, a najjeftinije Barbike čuvari u zološkom vrtu ili čarobnice.

Ekonomista sa univerziteta u Chicagu, Matthew Notowidigdo, objasnio je za časopis Slate zašto se cijena Barbie lutaka razlikuje i po 10 dolara po komadu, i to ne u zavisnosti od kvaliteta pratećih elemenata koje idu uz lutku, javlja Tanjug.

Barbie lutke sa unosnim i dobro plaćenim zanimanjima koštaju u prosjeku 10 dolara više na američkom tržištu od onih koje obavljaju profesije koji nisu 'baš perspektivne' jer, kako objašnjava ovaj američki analitičar, roditelji smatraju da odabir igračke može uticati na profesionalnu orijentaciju djeteta. 

Zato su roditelji spremni da Barbiku palentologinju, inžinjerku informatike ili doktoricu, plate 24 dolara po komadu, 10 dolara više nego za Barbiku čuvara zoološkog vrta ili Barbiku čarobnicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije