Bakterijska legla i prijetnje iz kuhinje

Radiosarajevo.ba
Bakterijska legla i prijetnje iz kuhinje

Znate li da u kuhinji često ima više bakterija nego u WC-u?

Iako su slučajevi trovanja hranom, posebno u našoj zemlji, rijetkost, nije loše upoznati se sa iznenađujuće četiri prijetnje za naše zdravlje koje vrebaju iz kuhinje, ali i kako se nositi sa njima, pišu Namirnice.ba.

Kuhinjska spužva

Zasluženo je na prvom mjestu! Kuhinjska spužva je puna bakterija. Mnoga istraživanja pokazala su da je upravo ova najzagađenija od svih potrepština u domaćinstvu. U njoj ima čak 150 puta više bakterija nego u, npr., držaču za četkicu za zube (koji također trebate redovno čistiti). Zbog rijetke dezinfekcije nakon korištenja, bakterije se na spužvi veoma brzo umnožavaju; mnoge od njih neće vas ubiti, ali neke ipak mogu predstavljati opasnost i donijeti mnogo problema. Ali postoji jednostavan i preporučljiv način da se nosimo sa ovim problemom – sasvim malo natopljenu spužvu stavite u mikrovalnu oko dvije minute. To će ubiti bakterije, i trebali bi to činiti svakog dana. Svake sedmice zamjenite staru spužvu novom.

Frižider

Niske temperature usporavaju rast bakterija, tako da je idealna temperatura u fižideru oko 4 stepena Celzijusa. Jednostavan termometar kojeg možete kupiti u većini prodavnica koje prodaju tehniku i kućanske aparate/potrepštine svakako će biti od koristi u ovom slučaju. Posebno je bitno održavati ovakvu temperaturu ako vam je u frižideru, a vjerovatno jeste, hrana, kao što su jaja, majoneza, pa i svježe meso, posebno pileće.

Daska sa sječenje

Bakterije iz nekuhanog ili svježeg mesa koje smo ranije sjeckali na drvenoj ili plastičnog (ili staklenoj) dasci za sječenje se mogu lako zakačiti na ono što pripremamo poslije. Jedan od načina, koji vam se na prvu može učiniti nepraktičnim, jeste da imate posebnu dasku za svježe meso/piletinu/ribu, posebnu za gotove proizvode/suhomesnate proizvode/voće i povrće. Plus, dasku za sječenje možete kvalitetno, povremeno, očistiti sljedećim miksom: pomiješajte kašičicu sode bikarbone i kašičicu soli, dobro očistite dasku i saperite toplom vodom.

Nekuhana jaja

Mnogi od nas vole jaja pripremljena na malo drugačije načine od klasičnih - tako neki uživaju u slabo pečenim ili polukuhanim jajima. Ako vam je to česta praksa, imajte u vidu da se polukuhana ili polupečena jaja ne preporučuju, barem ne relativno često. Salmonela je u ovom slučaju najveći problem, kojoj su upravo slabo pečena jaja dobra podloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije