Bakterija EHEC bi se mogla proširiti Evropom
Prema rezultatima ispitivanja Robert Koch Instituta iz Berlina smrtonosna bakterija koja sije strah po sjevernoj Njemačkoj krije se u paradajzu, krastavcima i zelenoj salati, javlja Bild, međutim Sueddeutsche piše kako nije isključeno da bi uzrok zaraze mogao biti i u mlijeku, mesu ili siru.
Kako piše Bild, jučer su još dvije žene umrle zbog zaraze bakterijom, u dobi od 41 i 89 godina. Tako se broj mrtvih popeo na pet, sve su žene. Oko 600 ljudi širom zemlje je zaraženo, a u još nekoliko stotina slučajeva se sumnja da se radi o EHEC bakteriji. Oko 140 ljudi je u kritičnom stanju.
Iako je ispitivanje nad nekoliko desetaka bolesnih ljudi pokazalo da su u većoj mjeri konzumirali navedeno povrće, stručnjaci upozoravaju da nisu još sigurni jesu li zaraženi jeli samo jedno od navedenog povrća ili se radilo o kombinaciji te pozivaju građane da budu na oprezu s povrćem koje dolazi iz sjeverne Njemačke, piše Bild.
Uprkos ovom otkriću, istraživači kažu da su zapravo tek na početku jer nemaju pojma kako je povrće kontaminirano. "U Njemačkoj su zabilježena rekordna oboljenja od EHEC bakterije. U
jednoj sedmici ima zaraženih kao inače u godinu dana", izjavio je šef
Robert Koch Instituta.
"Očekujemo da ćemo izgubiti još pacijenata", rekao je profesor Stahl iz
hamburške klinike.
Zaraza prijeti i drugim evropskim zemljama?
"Pitanje je vremena kada će zaraza preći u druge evropske zemlje", izjavio
je čelni čovjek Odbora za zaštitu zdravlja i hrane u Europskom
parlamentu Jo Leinen. Zbog zaraze, u cijeloj Europi uskoro bi mogla biti
proglašena uzbuna prvog stepena.
Pročitajte koje su mjere prevencije bakterije EHEC
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.