Bajadera od tikvica
Sezona je tikvica, zdrave su i lako se pripremaju. Jedna od ideja za jelo sa tikvicama je i Bajadera od tikvica, recept koji može biti vaš današnji ručak.
Sastojci:
3 srednje tikvice
3-4 jaja
100 gr. brašna
150-200 gr. pureće šunke
200gr. sira u listićima
180 gr. kisele pavlake
so, vegeta, biber
Priprema:
Tikvice oguliti i izrezati pomoću noža po dužini na tanke komade.Staviti u cjediljku i posoliti. Ostaviti 30 minuta.
Tikvice ocjedimo od soka i uvaljamo u brašno.Stavimo ulje da se grije.
Pržimo tikvice da malo porumene. Ispržene prebacimo na ubruse da pokupi masnoću, savjetuje Meggle kuharica.
Unutrašnjost vatrostalne posude nauljimo i stavimo red tikvica.
Na tikvice poredamo šunku i sir dok ne potrošimo sve sastojke. Posljednji sloj završite šunkom. Umutite kiselu pavlaku i jaja i prelijte tikvice. Odozgo izrendajte sir. Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Prijatno !
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.