Avokado, kalorično voće koje snižava holesterol

Radiosarajevo.ba
Avokado, kalorično voće koje snižava holesterol

Bogatstvo ovog tropskog voća nezasićenim mastima čini ga veoma kaloričnim, a njegova nerastvorljiva vlakna pomažu pražnjenje crijeva. Avokado je u Evropu došao prije pet vijekova, odakle se raširio cijelim svijetom, a bogat je vitaminima B kompleksa, piše nutricionistkinja Jasna Anđelković za site Nadijeti.com.

Avokado je voće porijeklom iz Centralne Amerike, tačnije Meksika. Uzgaja se u suptropskim i tropskim područjima i u Sredozemlju, ali se može kupiti i u našim supermarketima. Ima kruškast, jajast oblik, a površina mu je hrapava, zelene ili braon boje. Avokado sadrži veliku sjemenku, košticu u sredini, prečnika oko pet do šest centimetara, plod mu dozrijeva poslije branja, poput banana.

Veličina prosječnog ploda je između sedam i 20 centimetara, a teži između 100 grama i čak jednog kilograma. Postoji više sorti avokada.

Kalorijska vrijednost ovog voća je 160 kalorija na 100 grama, što ga čini veoma kaloričnim. Nutritivno gledano, 100 grama avokada sadrži: ugljene hidrate (8,53 grama), šećer (0,66 grama), vlakna (6,7 grama), masnoće (14,66 grama), zasićene masti (2,13 grama), mononezasićene masti (9,8 grama), polinezasićene masti (1,82 grama), bjelančevine dva grama i vodu – čak 73,23 mililitara.

Kao što ovi brojevi govore, avokado obiluje mastima, ali dobro je što te masti nisu zasićene. Oko 75 posto kalorija koje ovo voće obezbjeđuje dolazi upravo od ovih masti. Od udjela vlakana u avokadu, otprilike 75 posto su nerastvorljiva vlakna, što ga čini namirnicom koja pomaže pražnjenje crijeva i smanjuje nivo holesterola. Ovo voće je bogato vitaminima B kompleksa, a sadrži i vitamin C, E, K, kao i razne minerale: kalijum, fosfor, magnezijum, željezo, cink.

Plod mu nije sladak kao kod drugog voća, ali ima bogatu aromu i glatku, kremastu teksturu. Koristi se za razna egzotična jela i salate. Ide uz suši, jela od piletine, tortilje, jela od jaja i tunjevine i u okviru sendviča. Kao užina obično se služi svjež, ali se često od njega prave poslastice: milkshake i sladoled. Avokado se preporučuje u vegetarijanskoj, veganskoj i posnoj ishrani, onoj koja ne sadrži meso, ribu i mliječne proizvode.

Opasan za kućne ljubimce i životinje
Kod nekih osoba javljaju se alergijske reakcije na avokado, koje se ispoljavaju na dva načina. Prvi je konzumiranjem ploda, kao i bilo koja druga alergijska reakcija, i utiče na usta i grlo. Drugi način je alergija na lateks pri kojoj se javlja koprivnjača, bol u stomaku, povraćanje. Ako držite kućne ljubimce, mačke, pse, sklonite avokado što dalje od njih. Osim toga, kora i koštica mogu da budu opasni, toksični za konje, zečeve, goveda, koze, ptice i ribe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije