Automobil kao biološko oružje

Radiosarajevo.ba
Automobil kao biološko oružje
Ilustracija

Ukoliko ste lijeni, pretjerano štedljivi ili oboje, pa umjesto sredstva za čišćenje vjetrobranskih stakala u spremnik točite vodu, velike su šanse da ste vlastito vozilo pretvorili u biološko oružje.

Legionarska bolest je atipična upala pluća koju izaziva bakterija Legionella, koja obožava stajaću vodu i umjerene temperature pa je spremnik sredstva za čišćenje stakala, posebno tokom toplih dana, njezino rasadište iz snova. Prilikom prskanja tekućine na staklo Legionella lako iz ventilacijskog sustava dođe u putničku kabinu, a potom i u pluća putnika.

Naučnici su došli do tog zaključka nakon što je jedno od istraživanja pokazalo da profesionalni vozači obolijevaju od legionarske bolesti pet puta češće u odnosu na vozače amatere, prenosi BBC.

Najbolji način da uništite potencijalnu opasnost jest da natočite preporučeno sredstvo u spremnik za čišćenje stakala, a ono će uništiti bakterijske kolonije ukoliko se ondje nalaze.

"Legionarska bolest je rijetka, ali ubija ljude", kaže stručnjak iz područja bakteriologije, prof. Hugh Pennington, dodajući: "Ako je možete eliminirati na ovako jednostavan i učinkovit način, onda je to dovoljna preporuka".

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije