Australijski par zaražen crvima mesojedima

Radiosarajevo.ba
Australijski par zaražen crvima mesojedima

Dvoje putnika iz Australije već mjesecv dana se nalazi u Boliviji, nakon što je uočeno da im ispod kože rastu crvi mesojedi.

Kako prenosi The New Zeland Herald, tokom obilaska rijeke Amazon, par su izgrizli neki insekti za koje su mislili da su komarci. U međuvremenu su otputovali u Boliviju, a mjesta ujeda navodnih komaraca narasla su i pretvorila se u kvrge. Kada su se obratili ljekarima  ostali su zaprepašteni otkrićem - u kvrgama su se nalazila legla crva mesojeda. 

Crvi mesojedi su larve tzv. bot muhe poznate i kao Dermatobia hominis, i to su, u stvari, bili insekti koji su igrizli nesretni par.

No, uprkos tome što samo spominjanje crva mesojeda zvuči zastrašujuće i gadno, ljekari tvrde da se radi o relativno benignom problemu.

Nakon što se dovoljno nahrane u ljudskom tijelu, larve nastoje izaći iz tijela putem rane koje su stvorile na koži. Nakon što izađu, one se pretvaraju u bot muhe.

Osoba koja je zaražena ovom vrstom parazita treba potražiti liječničku pomoć koja se sastoji u sljedećem: na ranu se stavlja veća količina vazelina koja će ugušiti crve. Nakon toga, oni mogu biti izvađeni pincetom, prenosi  The New Zeland Herald.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije