Australija: Novi premijer je za istospolni brak

Radiosarajevo.ba
Australija: Novi premijer je za istospolni brak

Novi australski premijer Kevin Rudd predložio je u petak da se organizira parlamentarno glasanje o homosekualnom braku i da poslanici glasaju prema savjesti a ne prema politici svoje stanke.

Njegova laburistička stranka zvanično se glasanjem u parlamentu izjasnila za homoseksualni brak u decembru 2011. godine. U septembru 2012. godine o ovom se pitanju glasalo u parlamentu i 98 poslanika je bilo protiv, a 42 su bila za. 

Tada su protiv prijedloga o homosekualnom braku glasali premijerka Julia Gillard, kao i laburistički poslanici i svi parlamentarci konzervativne opozicije.

Kevin Rudd, koji je u srijedu maknuo s dužnosti Juliju Gillard internim pučem, također je bio protiv. On je u septembru ipak promijenio mišljenje.

''Ko god pobijedi na sljedećim izborima, molim vas, organizirajmo glasanje po savjesti svakog od nas'', izjavio je Rudd na svojoj prvoj konferenciji za štampu otkako je u četvrtak ujutro imenovan za premijera, javlja agencija AFP

Nekoliko australskih država je dozvolilo homoseksualni građanski brak, ali institucija braka podliježe saveznom zakonu koji ga, za sada, zabranjuje osobama istog spola. 

Opći izbori će se održati 14. septembra, u sklopu kojih će biti imenovan novi premijer: Tony Abbot, ako pobijedi opozicija, a  Kevin Rudd ako ostane na vlasti laburistička stranka, javila je Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije