Australija: Djed i unuci preživjeli 'vatrena tornada'

Radiosarajevo.ba
Australija: Djed i unuci preživjeli 'vatrena tornada'

Djed i baka iz Australije spasili su petoro unučadi od vatrene stihije tako što su pobjegli u more. Bježeći od strahovite šumske vatre na Tasmaniji, skrili su se ispod mola, gdje su proveli tri sata.

Požari u Australiji, na Tasmaniji stotinu nestalih

Srećom, svi su preživjeli požar, javlja Huffington post.

Porodica Holmes živjela je u selu Dunalley, koje je poharao prošlosedmični požar, uništivši najmanje 100 objekata, uključujući i lokalnu osnovnu školu.

Tim Holmes, djed, kazao je kako je suprugu i djecu sklonio u more kada je vidio da se „vatrena tornada kreću prema njima“. Porodica Holmes spas je mislila pronaći na drvenom molu, no otrovni dim i sve bliža vatra natjerali su ih da se spuste u more u kojem su proveli čak tri sata.

Holmes je, na kraju, kad se vatra već dobrano približila, uspio pronaći manji čamac u blizini na obali. U njega je smjestio unuke, te su ih djed i baka 'vukli' 300 metara kroz more i toksični dim.

Australija proživljava najopasnije požare u historiji, s olujnim vjetrovima i temperaturama koje su dosezale 45 stepena u nekim područjima. Ta bi žega trebala splasnuti na 25 stepeni u srijedu te su brojni požari, svrstani u nivo "katastrofičnih", tokom noći svrstani u niži nivo. 

Od požara koji je 2009. uslijedio nakon oluje u državi Viktorija, pri čemu su poginule 173 osobe, taj termin označava da se vatru ne da kontrolirati, nepredvidljiva je i širi se brzo te je jedini izlaz evakuacija stanovništva iz zahvaćenih zona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije