Australija će zabraniti alkohol Aboridžinima

Radiosarajevo.ba
Australija će zabraniti alkohol Aboridžinima


Australska premijerka Julia Gillard, uznemirena zbog porasta nasilja i socijalne bijede kod Aboridžina, pozvala je u srijedu države na sjeveru da donesu prohibicione mjere protiv "rijeke alkohola" koja prijeti ovoj autohtonoj manjini.

"Stvarno se plašim da će rijeke alkohola koje su načinile toliko štete domorodačkim zajednicama početi ponovo teći", kazala je Gillard u parlamentu.

Ostvaren je ogroman napredak u spašavanju Aboridžina od režima društvene isključenosti i rasne stigmatizacije kojima su ih decenijama podvrgavali većinski bijelci.

"Smanjena je smrtnost djece, ali opismenjavanje se usporilo a nasilje povezano s pretjeranim pijenjem alkohola je poraslo", naglasila je laburistrička liderka.

Nasilje je bilo smanjeno nakon drakonskih mjera poduzetih 2011. godine.

Gradonačelnik Palm Islanda Alf lacey protivnik ovog plana rekao je da je zabrana alkohola rasistička i da se premijerka šali ako misli da će ta šema proraditi. On je pozvao gospođu Gillard da dođe u Palm Island i popriča sa lokalnim stanovništvom, piše Australian Associated Press.

Aboridžini čine 2 posto od 20 miliona stanovnika Australije. Oni su među najsiromašnijim Australcima, a njihov životni vijek je za 17 godina kraći u odnosu na sunarodnjake.

Od 22 miliona Australaca, 470.000 je aboridžina. Trebalo bi da su dvaput brojniji s obzirom da su prvi kolonisti stigli 1788. godine.

Postotak nezapsolenih, bolesnih i zatvorenih u zatvorima veći je među Aboridžinima nego kod ostalih Australaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije