Ateisti znaju više o religiji nego vjernici

Radiosarajevo.ba
Ateisti znaju više o religiji nego vjernici


Rezultati istraživanja provedenom u istraživačkom centru Pew Forum nedvosmisleno govore da ateisti i agnostici znaju više o religiji nego sljedbenici većine religija, izvještava LA Times. Istraživanje je bazirano na testu opšteg poznavanja religija, a u studiji su učestvovale 3412 odrasle osobe, svi Amerikanci ali različitih religijskih uvjerenja.

Suprotno uobičajenoj situaciji gdje ateisti bivaju optuženi od strane vjernika da ne znaju dovoljno o materiji, 'otpadnici' od bilo koje religije pokazali su se najbolje informisanim, dok, recimo, većina protestanata nije znala da je Martin Luther začetnik protestantizma.

Najbolje rezultate testa u cjelini imali su ateisti, a slijede ih mormoni i jevreji. Najlošije s poznavanjem religija, pa i svoje vlastite, stoje katolici i protestanti.

Naučnici smatraju da ateisti i agnostici najbolje poznaju religije jer se (na tlu Amerike) najčešće radi o osobama koje su rođene u religioznim porodicama, ali su nakon pomnog ispitivanja i izučavanja religije spoznali da im ne dijele tu vrijednost. Također, ateisti i agnostici su generalno bolje obrazovani, a tu logiku slijedi i ovo istraživanja: većina pravilnih odgovora došla je od visokoobrazovanih osoba.

A zašto su, na primjer, katolici takve neznalice kad je riječ o religijama, pa i katoličanstvu? Najlogičnije objašnjenje koje se nudi je da kad neko jednom prihvati vjeru, prestane da je ispituje i izučava.

Interesantni su i rezultati za pitanja pojedinačno: samo 47 posto Amerikanaca znalo je da je Dalai Lama budista, njih 38 posto je pravilno smjestilo Vishnu i Shivu u hinduizam, a samo 27 posto ispitanih zna da u Indoneziji žive muslimani.

Ovo istraživanje je zanimljivo i zbog toga što se nastavlja na prethodno istraživanje Pew centra, koje je pokazalo da je Amerika jedna od najreligioznijih država razvijenog svijeta, a sad se pokazalo i da većina takvih, religioznih Amerikanaca, ne zna mnogo o pravilima, običajima i historiji religija.

times.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije