Asteroid na rekordnoj blizini proletio pored Zemlje

Radiosarajevo.ba
Asteroid na rekordnoj blizini proletio pored Zemlje

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy


Asteroid 2012 DA14
proletio je u petak navečer pored Zemlje, približivši joj se na rekordnoj blizini od 27,357 kilometara. 

Prema podacima Nacionalne uprave SAD-a za aeronautiku i istraživanje svemirskog prostranstva (NASA), trenutak maksimalnog približavanja tog svemirskog tijela prečnika 46 metara Zemlji registrovan je u 20.25 sati po srednjoevropskom vremenu, javio je AP. Poslije toga se asteroid počeo udaljavati od naše planete. 
Naučnici smatraju da se katastrofe zbog pada sličnih asteroida na površinu zemlje dešava u prosjeku jednom u 1.200 godina. U slučaju pada na površinu, asteroid 2012 DA14 bi izazvao posljedice uporedive s eksplozijom nuklearne bombe snage 2,5 megatona.   

France Presse javlja, navela je novinska agencija Fena, da je na slikama s teleskopa u zapadnoj Australiji (Gingin Observatory) asteroid bio jasno vidljiv koji se kao bijeli trag kreće na pozadini tamnog neba. Ranije je javljeno da će se u tom trenutku asteroid nalaziti približno nad visinom indonežanskog ostrva Sumatra u istočnom dijelu Indijskog okeana.   

Masa 2012 DA14, koji su prije godinu dana otkrili španski astronomi, iznosi 130.000 tona, veličine je olimpijskog bazena, a kreće se brzinom od 28.100 kilometara na sat ili 7,82 kilometra u sekundi.

Nebeska tijela slične veličine prolete pored zemljine kugle na relativno malom rastojanju približno svakih 40 godina, ali je ovaj asteroid prišao Zemlji bliže od svih do sada, od kako ih naučnici posmatraju.

Asteroid je bio približno 8.000 kilometara bliži Zemlji od komunikacionih satelita na geosinhronim orbitama, no u NASA-i su bili uvjereni da ni jučer, a ni u doglednoj budućnosti asteroid 2012 DA14 ne predstavlja po Zemlju nikakvu opasnost.

AP podsjeća da je asteroid proletio pored Zemlje nekoliko sati pošto je manji meteorit eksplodirao iznad ruske planine Ural, a da astronomi ta dva događaja smatraju rijetkom koincidencijom.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije