Asteroid dužine 2,7 kilometara se približava Zemlji

Radiosarajevo.ba
Asteroid dužine 2,7 kilometara se približava Zemlji


Asteroid 1998 QE2, dužine 2,7 kilometara i mase da nokautira cjelokupan život na Zemlji, proći će pored naše planete 31. maja, javljaju astronomi. 

Zvanično poznat kao Asteroid 1998 QE2 ili "mala planeta" devet puta je veći od okeanskog kruzera istog imena Queen Elizabeth 2, piše Rt.com.

Ovaj dolazeći svemirski objekt nije imenovan u čast kraljice, niti kruzera sa 12 paluba, već samo oznaka koju mu je dao Centar za male planete u Massachusetsu u SAD-u, na osnovu alfanumeričkog koda za imenovanje novootkrivenih asteroida.

Pored ogromne površine asteroida još je jedno pitanje koje astronomi postavljaju "odakle je došao?". Jedno od objašnjenja je da je on dio pojasa asteroida između orbita Marsa i Jupitera.

QE2 će nam najbliže prići 31. maja u 20:59 sati kada će od Zemlje biti udaljen 5.8 miliona kilometara, 15 puta dalje od Mjeseca. To se možda čini kao ogromna udaljenost, ali je u astronomskim mjerama veoma blizu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije