'Assadove lavice' sa puškama u rukama

Radiosarajevo.ba
'Assadove lavice' sa puškama u rukama


Skoro 500 žena broji sirijska vojska koju je predsjednik Bashar al-Assad nedavno regrutovao u novu paravojnu jedinicu poznatu kao Lavice za nacionalnu obranu, javlja Daily Mail.

Ova jedinica ima novu vojnu uniformu, naoružane su pištoljima ili puškama, a treniraju ih u kampu Wadi al-Dahab u Homsu.

"Njihov izgled je uznemirujući, ponašaju se agresivno. Izgledaju kao predatori i tretiraju žene kao robove ili Židove u koncentracionim logorima", izjavila je jedna stanovnica Homsa.

Regrutiranje žena u snagama sigurnosti Sirije budi neugodne uspomene na događaje otprije 30 godina kad je na vlasti bio stric sadašnjeg predsjednika Hafez al-Assad, a njegov brat Rifat bio vrhovni vojni zapovjednik Sirije. Rifat je regrutirao na stotine žena koje su izvodile različite operacije uključujući ubojstva, mučenja i zastrašivanje žena i drugih civila, podsjeća Index.hr.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije