Arunachalam Muruganantham: Indijski 'kralj tampona'

Radiosarajevo.ba
Arunachalam Muruganantham: Indijski 'kralj tampona'

Arunachalam Muruganantham; indijski "kralj tampona" je svoju titulu dobio nakon što je pronašao način da napravi jeftine tampone. 

Do ideje je došao kada je vidio kako njegova žena skuplja prljave krpe

"Šokirao sam se kad mi je rekla da ih koristi za menstruaciju. Rekla mi je da ima izbor između kupovine skupih tampona i kupovine namirnica za obrok porodici", rekao je Muruganantham, prenosi Jezebel

Muruganantham je testirao nekoliko prototipa uz pomoć svoje žene, ali i na sebi, sve dok napokon nije pronašao spreman i jeftin materijal. Koristeći jeftinu smjesu drvene kaše, Muruganantham je uspio prozvesti tri puta jeftinije tampone, koje si siromašni stanovnici Indije mogu priuštiti.

Murugananthamova kompanija je pružila i mogućnost mnogim siromašnim ženama da dobiju posao, no, njihov posao im pruža i nešto više od nekoliko dodatnih rupija - slobodu.

"Osjećamo se slobodnije. Imamo mogućnost da izađemo vani", rekle su. 

Uspjeh jeftinih tampona je bio toliki da postoji mogućnost i izvoza Murugananthamovih proizvoda i na internacionalno tržište. 

"Rwanda, Nigerija, Južnoafrička republika, Nepal, Bangladeš, Afghanistan, Pakistan… Svi su zainteresirani...", dodao je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije