Američki ljekari spasili bebin život superlijepkom

Radiosarajevo.ba
Američki ljekari spasili bebin život superlijepkom


Hirurzi Univerzitetske bolnice u Kanzasu napravili su svojevrsni medicinski superljepak kojim su spasli život malene Ashlyn Julian, rođene 16. maja, piše B92.net.

Ashlyn Julian, koja je napunila svega mjesec dana, rođena je sa veoma rijetkom bolešću. Odmah po rođenju, ljekari u Kanzasu uočili su aneurizmu u osnovi njenog mozga, što je prava rijetkost kada su tek rođene bebe u pitanju.

S obzirom na to da je aneurizma smještena u središnjem dijelu mozga, bilo je nemoguće ukloniti je standardnim hirurškim elementima. Za tako delikatan hirurški zahvat ne postoje dovoljno mali instrumenti, a opasnost od izlijevanja krvi bila je sve veća.



Zbog toga je tim ljekara odlučio da uz pomoć tanke cijevi u mozak bebe ubrizga smjesu nalik superljepku koja može uspješno da zaustavi krvarenje.

Kada je zahvat izveden sa velikim uspjehom, a beba nastavila da živi znatno kvalitetnije, djevojčicina majka Gina priznala je medijima da tek sada, prvi put nakon nekoliko sedmica, može mirnije da spava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije