Alkohol koji ne izaziva ma(h)murluk i smanjuje nesreće

Radiosarajevo.ba
Alkohol koji ne izaziva ma(h)murluk i smanjuje nesreće


Kisikom obogaćena alkoholna pića mogla bi pojedince brže otrijezniti te smanjiti nuspojave acetaldehida, bez značajnih razlika u učincima alkohola. Bilo bi i manje nesreća.

Nova studija korejskih naučnika pokazuje da bi povećanje koncentracije otopljenog kisika u alkoholu moglo pomoći u smanjenju nuspojava i nesreća povezanih s alkoholom, piše Znanost.com.

"Nakon konzumacije etanol oksidira u acetaldehid, a zatim dalje oksidira do vode i ugljičnog dioksida u tijelu", objasnio je Kwang-il Kwon, profesor farmacije na Univerzitetu Chungnam.

"Ove reakcije oksidacije javljaju se uglavnom putem jetrene oksidacije i uređene su katalitičkim svojstvima enzima koji metaboliziraju alkohol, uključujući mikrosomalni sustav oksidiranja alkohola (MEOS), alkohol dehidrogenazu (ADH) te aldehid dehidrogenazu (ALDH). Oksidacija etanola putem ADH, ALDH i MEOS-a zahtijeva kisik, a više kisika povećava stopu oksidacije etanola."

Kwon i njegovi kolege izveli su tri pokusa na 49 zdravih dobrovoljaca (30 muškaraca, 19 žena), koji su u prosjeku imali 27,2 godine. Rezultati su pokazali da povišena, otopljena koncentracija kisika u alkoholnim pićima može ubrzati metabolizam i izbacivanje alkohola.

"Kisikom obogaćeno alkoholno piće smanjuje koncentraciju alkohola u plazmi brže nego normalno otopljeni kisik u alkoholnom piću", rekao je Kwon.

"To bi moglo dati značenja kliničkom i stvarnom životu. Kisikom obogaćena alkoholna pića omogućila bi brže otrežnjenje te smanjenje nuspojava acetaldehida, bez značajnih razlika u učincima alkohola. Nadalje, smanjeno vrijeme za niži BAC bi moglo smanjiti nezgode vezane uz alkohol."

Alkoholna pića s višim koncentracijama kisika već postoje u Koreji.

net.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije