Aktivisti traže legalizaciju istospolnih brakova

Radiosarajevo.ba
Aktivisti traže legalizaciju istospolnih brakova

Aktivisti hrvatskih udruženja Kontra i Iskorak najavili su da će u sklopu akcije Svi su pred zakonom jednaki zatražiti ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona.

Kako ističu, Ustav Republike Hrvatske garantuje da svi u Hrvatskoj imaju jednaka prava i slobode te da su pred zakonom jednaki. Također, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima garantuje se poštovanje i pravna zaštita privatnog i porodičnog života, dostojanstva, ugleda i časti.

"U 2010. godini Europski sud za ljudska prava donio je presude u kojima je potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Ustavne odredbe odnose se na ravnopravnost i zaštitu obiteljskog života svih, pa tako i lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba u Republici Hrvatskoj. Nažalost, iako Ustavom i međunarodnim dokumentima jamčeno, LGB osobe nisu jednake pred zakonima u RH. Istospolni parovi nemaju ista prava kao bračni ili izvanbračni drugovi što predstavlja diskriminaciju na temelju spolne orijentacije", ističu iz Kontre.

Aktivisti napominju kako istospolni parovi nemaju mogućnost sklapanja braka, a Obiteljski zakon ne uređuje zaštitu obiteljskog života istospolnih parova na ravnopravan način u odnosu na heteroseksualne parove. Istospolni par koji živi zajedno dvadeset godina ne smatra se porodicom prema hrvatskom zakonodavstvu.

Kada jedno od njih umre, njegov partner, odnosno njezina partnerica nije u mogućnosti naslijediti stan u kojemu su zajedno živjeleli, niti primati porodičnu penziju.

Stoga će u sklopu akcije Svi su pred zakonom jednaki aktivisti i aktivistice udruga Kontra i Iskorak predati prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona Ustavnom sudu Republike Hrvatske u utorak 17. januara te izvesti prigodni performas.

"Očekujemo da će Ustavni sud proglasiti zakon neustavnim čime bi se pokrenuo proces donošenja i usvajanja izmjena Obiteljskog zakona kojima će se poštivati jednakost svih", ističu iz Kontre i Iskoraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije