Aktivisti nastavljaju borbu za Društveni centar

Radiosarajevo.ba
Aktivisti nastavljaju borbu za Društveni centar

Aktivisti Inicijative za Društveni centar, koje je vojska u petak, 13. januara, istjerala iz napuštene kasarne Arčibald Rajs u Novom Sadu, nastavljaju svoju borbu za prostor namijenjen aktivnostima umjetnika, mladih i nevladinih organizacija.

Kasarna - pravi prostor za mlade i kulturu

U međuvremenu je objavljeno da bivša kasarna Arčibald Rajs uopšte nije u vlasništvu Vojske Srbije, nego u vlasništvu Republičke direkcije za imovinu i namijenjena za prodaju, nakon čega se postavlja pitanje kako je vojska mogla istjerati aktiviste i zapečatiti prostor kasarne.

Kao i u Bosni i Hercegovini, održavanje napuštenih i neperspektivnih vojnih objekata Srbiju godišnje košta oko dva miliona eura.

Aktivisti su naglasili kako još uvijek nisu dobili zvaničan odgovor na molbu za sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, te je sudbina Društvenog centra u Novom Sadu zasad neizvjesna.

Oni navode i kako za cilj nisu imali steći vlasništvo nad kasarnom nego dobiti dozvolu za korištenje prostora dok se ne riješi pitanje njegovog statusa. Za tri sedmice koliko je kasarna bila u njihovim rukama, oko 1000 aktivista i ljudi koji su podržali akciju učestvovalo je u različitim kreativnim i kulturnim programima, koncertima, radionicama i predavanjima, svakodnevno čisteći prostor i čineći ga uslovnijim.

Policija istjerala aktiviste iz zauzete kasarne

Istjerani su, kako kažu "da bi već šest godina napuštena kasarna mogla na miru da nastavi sa propadanjem", a na svojoj Facebook stranici pozvali su istomišljenike da se svakodnevno okupljaju pred kasarnom, "da vide šta tamo ima kad Društvenog centra nema".

Aktivisti su poručili da neće odustati od Inicijative za Društveni centar i da će nastaviti da se bore za oživljavanje napuštenih prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije