Život / Ako želite sretan brak onda morate prihvatiti ovih pet teških istina

25. 02. 2020. u 09:14:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Kako ne bi došlo do razočaranja, prema bračnoj savjetnici Lauri Miolli prije braka se treba suočiti s pet istinitih tvrdnji.

  1. Brak je ugovor

Brak je pravni ugovor, ništa više i ništa manje. Obvezuje dvoje ljudi u smislu pravnog statusa i imovine. Povijesno i tradicionalno gledano, bračni ugovori bili su ekonomskog karaktera. Imovina žene prenosila se na muškarca te je žena postajala pravno vlasništvo i odgovornost mladoženje, zbog čega je mladenka tradicionalno uzimala prezime mladoženje.

„Sve te stare običaje mnogi znaju i smatraju da to danas nije relevantno, no bolje je pitanje zašto su te tradicije i danas prisutne na proslavama vjenčanja“, tvrdi Laura.

  1. Brak ima tamnu povijest

„Od barbika s 'idealnim' proporcijama, princeza iz animiranih filmova do modela u ženskim časopisima, serviraju nam se vjerovanja da su naša tijela vrjednija od uma“, kaže terapeutkinja te dodaje da je zbog toga ženama važno što drugi misle o njima. Sve te socijalne poruke obezvrjeđuju njihovo postojanje.

Šalje se poruka da je ženama potreban muškarac koji će ih voljeti, oženiti i zaštititi.

„To sve održava takva mišljenja u društvu. Rezultat su nejednake plaće, mišljenje da žena više mora raditi kućanske poslove od muškarca i slično“, kaže.

  1. Za brak je potrebno puno više od ljubavi

Ideja da je za dobar i dugotrajan brak sve što trebate ljubav, je zamka. U većini slučajeva brak propada zbog neusklađenih vrijednosti i mišljenja. Ako toga izostaje, ne možete pronaći zajednički jezik i postići zajedničke ciljeve.

Ljubav je važna, ali pravi recept za uspješan brak je predanost, uvažavanje, povjerenje, poštovanje i privlačnost. Oba partnera te vrijednosti trebaju promicati, jednako i svaki dan.

„Naraštajima koji dolaze treba prestati prodavati mit da je ljubav istinska osnova braka“, kaže.

  1. U braku ne postoji pola-pola

Još od feminističkih pokreta govori se da su žene jednake muškarcima te da mogu imati sve: djecu, dom, porodicu i karijeru. Nažalost, svijet još uvijek ne funkcionira tako, kaže Laura.

Od žena se sada očekuje da imaju profesionalnu karijeru, da imaju djecu, odgajaju ih i da vode brigu o kućanskim poslovima. Na kraju, svi misle da muškarci i žene ulažu podjednako truda u odnos, no to se najčešće ne događa.

  1. Dosljednost u obećanjima važnija je do braka

Odnosi dobro funkcioniraju ako su prisutne zajedničke vrijednosti i predanost. Ono što su supružnici obećali prije stupanja u brak, treba svaki dan održavati. Posvećenost bračnom partneru je istinska demonstracija ljubavi. I nažalost, često izostaje, piše YourTango.

NEMA KOMENTARA