AIDS može biti iskorijenjen do 2030. godine

Radiosarajevo.ba
AIDS može biti iskorijenjen do 2030. godine

Postoje šanse da se epidemija AIDS-a može staviti pod kontrolu do 2030. godine, navodi se u izvještaju agencije UN-a za borbu protiv AIDS-a objavljenom u srijedu.

U izvještaju agencije se navodi se da je broj novih slučajeva zaraženih HIV virusom i smrtnih slučajeva od AIDS-a u opadanju, javlja Fena.

Izvještaj, ipak, poziva na jače međunarodne napore jer se "trenutnim tempom ne može suzbiti epidemija".

I humanitarna organizacija Medecins Sans Frontieres (Ljekari bez granica) upozorila je da većina onih kojima treba lijek protiv HIV-a još nemaju pristup njemu.

Izvještaj pokazuje da oko 35 miliona ljudi širom svijeta živi s HIV virusom.

U 2013. godini registrirano je 2,1 milion novih slučajeva - što je za 38 posto manje od brojke od 3,4 miliona registriranih u 2001.

Broj smrtnih slučajeva od AIDS-a opao je za petinu uz protekle tri godine, stagnirajući na 1,5 miliona slučajeva godišnje. Stanje u Južnoj Africi i Etiopiji posebno se poboljšalo.

Brojni faktori doprinose poboljšanoj ukupnoj slici, uključujući i povezani pristup lijekovima. Čak se i udvostručio broj muškaraca koji se odlučuju za obrezivanje kako bi umanjili rizik širenja ili dobivanja HIV-a.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije