Afganistanski Romeo i Julija: Zabranjena ljubav Zakije i Alija

Radiosarajevo.ba
Afganistanski Romeo i Julija: Zabranjena ljubav Zakije i Alija

Zakia i Ali su znali da je njihova ljubav zabranjena. 

Ona je Sunitkinja, etnički Tajik, a on Šiit i etnički Hazara - Montecchi i Capuletti. 

Rod Nordland, novinar koji je otkrio priču o Romeu i Juliji iz Afganistana, kaže kako očaj u toj zemlji često završi ubistvom iz časti.

"Očekivao sam da će sljedeći i finalni tekst biti o tome kako je porodica pronašla djevojku i odvela je. Svi bismo bili bijesni, a potom krenuli dalje. Tako završavaju ove priče. Bio sam u krivu. Ovo je bio samo početak", napisao je Nordland u svojoj knjizi Ljubavnici/The Lovers.

"Oni su nepismeni, nisu išli u školu, a jedno je starije od drugog za godinu/dvije. Fascinantno je da je poezija igrala važnu ulogu u njihovim životima iako je ne mogu čitati. Stoga su je slušali u pjesmama", kazao je on CNN-ovoj Christiane Amanpour.

Ali se udvarao Zakiji uz poeziju koju joj je recitirao, pričama koje joj je pripovijedao, starim perzijskim pričama koje su postojale i prije Biblije...

Zakia je ispočetka sumnjala, plašila se prihvatiti ga znajući kakva ih opasnost čeka u takvom braku. Povrijedila bi obiteljsku čast i ubili bi je.

"Postoji zakon u Afganistanu u kojem piše da za ubistvo žene iz njegove porodice jer je uvijedila njihovu čast, muškarac može odležati maksimalno dvije godine. Postoje slučajevi u kojima porodice čekaju i po osam godina prije nego što ubiju djevojku. Nekad se prave da su se pomirili, i kada svi zaborave na slučaj, desi se ubistvo", priča Nordland. 

Zaljubljeni par je napustio domove prije nego što će njihove porodice saznati za vezu. 

"Njen otac je bio bijesan i zakleo se da će vratiti kćerku kući, čak iako ga to bude koštalo svega. 'Ona je dio mog tijela, kako da je pustim s tim mladićem', govorio je otac. Bilo je teško, svi su bili protiv mene", pričala je Zakija Nordlandu. 

Zahvaljujući vlastitoj upornosti, Zakia i Ali su preživjeli, skriveni od porodica. Ali u Afganistanu, Nordland kaže, njihova budućnost je teška. Više puta su Alija pokušali ubiti, stoga sa sobom nosi pištolj. A Zakija nikada ne izlazi iz kuće, piše NY Times

"Postali su heroji generacije, moderni Romeo i Julija koji su odabali vlastitu sudbinu. Nisu željeli riskirati živote i doći u Evropu. Nisu željeli riskirati život svog djeteta. Ne razumiju zašto nije moguće da jednostavno traže azil i dobiju vizu. Ne razumiju zašto nije moguće da civilizirano napuste vlastitu zemlju", pojašnjava Nordland.

Uprkos poteškoćama, oni su se vjenčali. Imaju i jednogodišnju kćerkicu Ruqiju. Želja im je da je školuju, iako je djevojčica. A ako to ne uspiju, jedno je sigurno - neće joj birati supruga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije