A najprljavija površina u vašem kupatilu je... Ne, nije WC šolja!

Radiosarajevo.ba
A najprljavija površina u vašem kupatilu je... Ne, nije WC šolja!

Vjerovatno ste uvijek mislili kako je najprljavije mjesto u vašem kupatilu upravo WC šolja. Vjerovatno je to razlog zbog kojeg se ona najčešće čisti. A najmanje se pažnje poklanja nečemu drugome - čišćenju poda.

Naime, Joan L. Slonczevski, profesorica biologije i mikrobiologinja s Kenion koledža u Ohiou, tvrdi kako je upravo pod najprljavija stvar u vašem kupatilu. 

Količina bakterija koje se nalaze na podu kupatila varira zavisno od toga koliko je „prometno“ u toj prostoriji i  vašim navikama čišćenja, dodaje upozoravajući koliko je bitno održavati podove čistim.

Ne mogu se očistiti baš sve bakterije s poda pa nakon čišćenja ostane nešto manje od hiljadu bakterija po kvadratnom centimetru, ali već nakon sat vremena može ih biti i milion, piše Womanshealthmag.

Neke od najčešćih vrsta bakterija koje se nalaze na podovima je stafilokoka, koji se nalazi na našoj koži i koliformne bakterije koje se nalaze u našim crevima, tvrdi mikrobiolog Joe Rubino. Prisutna je i E. coli koja može uzrokovati grčeve i dijareju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije