A da probate proljetnu tortu?
Predlažemo da zasučete rukave i obradujete ukućane tortom.
Osvježavajuća i ukusna, prava proljetna.
Biskvit
5 dg. šećera
2 jaja
5 dg. brašna
5 dg. maslaca
10 dg. mljevenih badema
1/2 kašičice praška za pecivo
Sol
Krema
10 listića želatine
1 velika konzervakompota od bresaka
1/2 kg svježeg sira
15 dg šećera u prahu
2 dl slatkog vrhnja
7-8 kašika soka od kompota
Ukrašavanje
2 dl slatkog vrhnja
sjeckane pistacije
marcipan
šećer u prahu
ili malo bresaka iz kompota
Priprema:
Biskvit
Izmiješajte žumanjke sa šećerom i jednom kašikomvode, pa u gustu smjesu umiješajte otopljeni maslac.
Posebno pomiješajte brašno sa bademima i praškom za pecivo, a bjelanjke sa malo soli istucite u čvrst snijeg. Žumanjcima naizmjence dodajte brašno i snijeg i dobro izmiješajte.
Ulijte u namašten i pobrašnjen okrugli kalup i pecite 20-25 min u pećnici zagrijanoj na 175°C. Nakon pečenja biskvit ostavite desetak minuta u kalupu, pa ga izvadite.
Krema
Želatinu namočite u hladnu vodu prema uputama na vrećici. Mikserom dobro izmiješajte sir sa šećerom u prahu, pa u to dodajte gotovo sve narezane breskve.
Želatinu ocijedite i otopite na pari sa sokom od kompota. Umiješajte je u sir. Istucite slatko vrhnje, pa i njega umiješajte u sir.
Biskvit položite na pladanj, pa oko njega stavite obod kalupa. Ulijte kremu i ostavite u hladnjaku 2-3 sata.
Ukrašavanje
Prije posluživanja oprezno odstranite obod kalupa, pa tortu premažite tučenim slatkim vrhnjem. Pospite sjeckanim pistacijama i ukrasite figuricama od marcipana ili ostatkom bresaka iz kompota.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.