9 stvari koje su ženama 1913. bile zabranjene

Radiosarajevo.ba
9 stvari koje su ženama 1913. bile zabranjene

Kolumnistica New York Timesa Gail Collins nedavno se u svojoj kolumni prisjetila vremena u kojima je jedini način da dobije kreditnu karticu određene trgovine bio upisivanje imena njenog muža kao vlasnika.

Nemalo čudi to što vrijeme o kojem se govori nisu opresivne 50-te, već rane 70-te godine prošlog stoljeća. Betty Friedman već je 1963. u svom manifestu Feminine Mystique pokušala objasniti ovaj fenomen činjenicom da izdavači kreditnih kartica nisu gajili pretjerano povjerenje prema ženama pri plaćanju računa (premda su bile stabilna potrošačka skupina), upravo zato što su one vlastiti novac rijetko zarađivale i posjedovale.

Ova kolumna nadahnula je novinarku The Huffington Posta da istraži što je sve ženama bilo zabranjeno prije 100 godina, a što nam ostaje nedohvatno čak i u trećem mileniju, piše Voxfeminae.

Godine 1913. žene u SAD-u nisu mogle:

1. Glasati

U Sjedinjenim Američkim Državama to pravo dobile su prihvaćanjem 19. Amandmana 1920. godine, dok su državljanke  Jugoslavije to pravo dobile 11. augusta 1945.

2. Posjedovati kreditnu karticu na vlastito ime

Zakonskom odredbom iz 1974. zabranjena je diskriminacija posjednika kreditne kartice na osnovu spola.

3. Legalno okončati trudnoću

Pravo na pobačaj jedno je od prava koje su stanovnice naših prostora dobile prije građanki Sjedinjenih Država. U bivšoj Jugoslaviji, abortus je legalizovan još 1952. godine. U SAD-u je pobačaj zakonski dozvoljen nakon dva sudska procesa (Roe protiv Wade i Doe protiv Boltona) 1973. godine.

4. Kupiti kontracepcijske tablete

Kontracepcijske tablete izumljene su 1960, no njihova proizvodnja i prodaja dopuštena je tek 1965. godine.

5. Koristiti hitne metode kontracepcije

Pilula za dan poslije odobrena je od strane Agencije za hranu i lijekove 1998.

6. Pohađati univerzitete Harvard, Yale, Princeton, Brown, Dartmouth ili Columbia

Samo su rijetki pripadnici Ivy lige primali žene prije 1913.

7. Upisati diplomski studij ako su udate

Univerzitet Harvard 1961. godine odbilo je prijavu za upis diplomskog studija gospođice Richman ovim objašnjenjem.

8. Postati astronautkinjom

Iako je čovjek sletio na mjesec 1961., tek 1979. je NASA uvrstila prve žene u svoj izbor astronauta.

9. Postati sutkinjom Vrhovnog suda

U Sjedinjenim Državama nikad nije postojao zakon koji bi to izričito branio, no prvi predsjednik koji je to napravio bio je Ronald Reagan, uvrstivši 1981. godine Sandru Day O'Connor u izbor sudaca Vrhovnog suda.

Godine 2013. žene u SAD-u još uvijek ne mogu:

1. Nužno pristupiti legalnom abortusu

Prema istraživanju Huffington Posta, preko 50 klinika za abortus je zatvorilo svoja vrata ili prestalo vršiti tu uslugu u zadnje tri godine kao rezultat zakona koji onemogućuju njihovo funkcioniranje. 24-satni rok koji mora proteći između podnošenja zahtjeva za abortus i obavljanja istog otežava cijeli proces ženama slabijeg financijskog statusa (pristup automobilu i klinici).

2. Imati plaćeni porodiljski dopust

Sjedinjene Države su jedina država „razvijenog“ svijeta koja ne zahtijeva od svojih kompanija da omoguće zaposlenicama porodiljski dopust. Kao rezultat toga samo 16 posto ih to čini.

3. Vidjeti pripadnice svog spola jednako zastupljene  u državnom vrhu ili na čelima poduzeća

Žene drže samo 20 posto mjesta u senatu i nalaze se u četiri posto čelnika 500 najuspješnijih poduzeća po časopisu Fortune.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije