5 bizarnih trikova za mršavljenje

Radiosarajevo.ba
5 bizarnih trikova za mršavljenje


Iscrpljujuće dijete, naporne vježbe - sve što ste isprobali ništa ne funkcioniše. Možda je vrijeme da okačite ogledalo nasuprot stola za ručavanje, omirišete jabuku ili nabavite plave tanjire.

1. Mirišite bananu, jabuke ili pepermint

Možda zvuči smiješno, ali dr Alan R. Hirsch iz Istraživačkog centra u Chicagu tvrdi da je ova metoda zaista efikasna. On je sproveo eksperiment nad više od 3.000 volontera i zaključio da što su češće mirisali ove namirnice, manje su osjećali glad, a samim tim i izgubili više kilograma. Jedna od teorija jeste da mirisanje hrane čini da mozak registruje kao da zapravo jedemo.

2. Okačite ogledalo naspram stola za ručavanje

Jedna studija je pokazala da objedovanje ispred ogledala utječe na smanjenje količine hrane koju unosimo skoro za trećinu. Gledanje sebe u oči dok jedemo podsjeća nas na cilj i podstiče motive za mršavljenje.

3. Okružite se plavim stvarima

Postoji dobar razlog zašto nijedan restoran nije dekorisan u plavoj boji. Ona utječe na smanjenje apetita, zato servirajte hranu u plavim tanjirima, stavite plavi stoljnjak. S druge strane, izbjegavajte crvenu, žutu i narandžastu koje znatno podstiču želju za hranom.

4. Fotografišite hranu

Umjesto da bilježite svaki zalogaj, fotografišite ga i čuvajte slike u svom telefonu ili kompjuteru hronološki složene. Vizuelni zapis vam može pomoći da smanjite unos hrane. Ovakav podsjednik bi trebao da bude dovoljan kada se sljedeći put nađete ispred masnog i slasnog obroka.

5. Vežite se

Mnoge Francuskinje nose ispod odjeće traku oko struka kada odlaze na večeru. Ona ih čini svjesnim količine hrane koju su unijele. Kada traka počne da steže – vrijeme je da se zaustavite.

 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije