4. oktobar, Svjetski dan zaštite životinja

Radiosarajevo.ba
4. oktobar, Svjetski dan zaštite životinja

Datum 4. oktobar obilježava se kao Svjetski dan zaštite životinja još od 1931., kada je održana konencija ekologa u Firenci s ciljem upozoravanja na ugrožene životinje. Ovaj događaj je prerastao u svjetski dan zaštite životinja posvećen svim životinjama, a proširio se i na sedmicu zaštite životinja, koja traje do 10. oktobra.

Na Svjetski dan zaštite životinja brojne organizacije i pojedinci širom svijeta upozoravaju na probleme s kojima se životinje suočavaju danas, te podsjećaju ljude na važnost poštivanja i zaštite životinjskih vrsta. Ovaj datum podsjeća i na nužnost humanizacije društva, u kojem nasilje nad životinjama, zapostavljanje i zlostavljanje, te istrebljivanje životinjskih vrsta neće biti svakodnevica.

Akcija Udruženja ŠAPA Udruženje za spašavanje i zaštitu životinja ŠAPA iz Zenice će ovaj datum, osim dijeljenjem promotivnog materijala, obilježiti na vrlo konkretan način: dvodnevnim programom sterilizacije i kastracije napuštenih životinja u Zenici. Vikend sterilizacija i kastracija održat će se 6. i 7. oktobra.

Prema podacima svjetskih organizacija, u svijetu svakoga dana nestane stotine životinjskih vrsta, najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi, a životinje prije svega ugrožava čovjek. Milijarde životinja godišnje se ubijaju zbog hrane, većina se uzgaja na industrijskim farmama gdje cijeli kratki život žive u lošim uslovima. Milioni divljih životinja se ranjavaju, progone i ubijaju, zarobljavaju u lovu, istrebljuju, bivaju predmetom trgovine na crnom tržistu, za potrebe proizvodnje krzna. Milioni životinja se ubijaju u raznim pokusima i istraživanjima. Milioni njih pate i umiru u kavezima, u cirkusima, na lancima, u kavezima ili napušteni na ulici, predmetom progona i ubijanja.

Današnji datum je posvećen njima, svim onim životinjama oko nas s kojima zajedno činimo planetu bogatom, a svakodnevno ih ugrožavamo. A boljem društvu može doprinijeti svako od nas, pobrinuvši se za životinje iz svoje najbliže okoline.

Više informacija o akcijama kojim se širom planete obilježava Svjetski dan zaštite životinja možete naći ovdje.

Vezano:

LUSH protiv torture životinja - torturom ljudi
Međunarodni dan zaštite laboratorijskih životinja
1. oktobar, Svjetski dan vegetarijanstva

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije