23 dokaza da je feminizam poboljšao živote muškaraca

Radiosarajevo.ba
23 dokaza da je feminizam poboljšao živote muškaraca

Feminizam se i dalje često definira kao ružna riječ, a vrlo rijetko se pominju njegovi pozitivni učinci, i to u korist muškaraca. Na njega se ne bi trebalo gledati kao na pokret koji koristi samo ženama i koji je postao "prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a muškarce učinio plačljivcima i slabićima", kao što tvrdi Fox News, već kao na pokret koji je pozitivno utjecao na društvo u cjelini.

Zerlina Maxwell, poznata politička analitičarka i novinarka The New York Daily Timesa, kroz 23 primjera pokazuje na koji je način feminizam pomogao i muškarcima, piše Vox Feminae.

1. Ekonomija je dobila velik i dugotrajan poticaj

Nakon II. svjetskog rata doprinos ženske radne snage je izmijenio ekonomsko tržište. Žene čine otprilike polovicu radne snage, a njihov je utjecaj važan u svim industrijama. Prema Economistu, osnaživanje poslovnih žena, jednaje od najvažnijih promjena u industrijskom svijetu. Prema procjenama Goldman Sachsa, povećanje ženske radne snage u omjeru s muškom, povećat će BDP za 21 posto u Italiji, 19 posto u Španiji, 16 posto u Japanu, devet posto u Americi, Francuskoj i Njemačkoj te osam posto u Velikoj Britaniji.

2. Muškarci ostvaruju bolje veze i seks im pruža više zadovoljstva

Poznato je da žene visoko cijene muškarce koji se odluče uključiti u kućanske poslove. Neka istraživanja su čak i pokazala da su takvi muškarci sretniji u braku, te da imaju učestalije seksualne odnose. Stereotip da feministice ugrožavaju muškost stoga pada u vodu.

3. Uklonjeni su zakoni koji diskriminiraju muškarce

Kada je rodna diskriminacija postala popularna tema 1970-ih, ljudi su počeli uočavati i ostale primjere nejednakog tretiranja u sklopu američkog zakonodavstva. Tako je 1976. godine američki Vrhovni sud presudio da je neustavno različito tretirati muškarce i žene pred zakonom. U slučaju Craig vs. Boren tužitelj iz Oklahome se pobunio protiv rodno različite dobne granice za legalno konzumiranje alkohola. Za žene je dopuštena dobna granica bila 18, a za muškarce 21 godina. Time se stereotipno pretpostavljalo da su muškarci neodgovorniji od žena. Nakon tog slučaja, dopuštena dob konzumiranje alkohola za oba spola je postala 21 godina.

4. Muškarcima koji nisu u vezi život je postao lakši

Sutkinja Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg sa svojim je suprugom pokrenula slučaj Moritz vs. Povjerenstva, zalažući se za pravo samaca od porezne olakšice. Do tada, odbitak se odnosio na žene, udovce/ice i razvedene muškarce, dok se muške samce zaobilazilo kroz pukotine u sustavu. To je pokrenulo jednu od mnogih pobjeda sutkinje Ginsburg kod sličnih slučajeva, pozivajući se na 14. amandman protiv rodne diskriminacije u zakonima.

5. Seksualna sloboda

Seksualna revolucija seksualno je oslobodila žene i omogućila dostupnost kontracepcije. Anil Dash, pisac iz New Yorka, smatra da kontracepcija nije samo korisna zbog seksa, već i zbog kontrole rađanja. "Imam mogućnost biti pametniji i više promisliti o odlukama u tempiranju svoje karijere, roditeljstvu i drugim obavezama zahvaljujući fleksibilnosti i slobodi koje mi je omogućio lak pristup kontracepciji."

6. Muškarci imaju veću kontrolu nad reprodukcijom zahvaljujući legalizaciji pobačaja

Iako teret trudnoće i rađanja biološki pada na žene, ne možemo isključiti niti muškarce, zbog čega mogućnost izbora oslobađa i njih. Organizacija NARAL projektom "Men for Choice" apelira na uključivanje muškaraca u podizanju svijesti i finansiranja porodica kojima je to potrebno. Također, manje je poznato da i muškarci vrše pobačaje, odnosno ako o pobačaju govorimo kao o "ženskom pitanju", isključujemo transrodne osobe i spolno neodređene osobe.

7. FBI je izmijenio definiciju silovanja, uključivši i muškarce

Zahvaljujući kampanji "Rape is Rape", koju su pokrenuli Feminist Majority Organisation i Ms. Magazine, više od 160.000 hiljada mailova potaknulo je FBI da promijeni zastarjelu definiciju silovanja. Čim je nova odluka proglašena, Kim Gandy, glavna savjetnica organizacije je izjavila: "Ovo je velika politička promjena koja će dramatično utjecati na način na koji se silovanje prati i prijavljuje na nacionalnoj razini." Nova definicija silovanja uključila je bilo kakve oblike penetracije i više nije isključivala muškarce.

8. Muškarcima su dobili zasluženo slobodno vrijeme izvan radnog mjesta

Prema američkom porodičnom zakonu, zaposlenik nije imao nikakvu zakonsku zaštitu u slučajevima bolesti ili brige oko bolesnog djeteta. Često se moralo birati između zadržavanja posla ili otkaza. Danas zakon omogućava 12 sedmica neplaćenog dopusta za svaki 12-mjesečni period, koji zaposlenicima omogućava da se brinu o vlastitom zdravlju i zdravlju svoje porodice. Iako su žene bile na čelu izmjene tog zakona, on uključuje sve radnike neovisno o rodu.

9. Pravda za muškarce koji su iskusili seksualno nasilje u vojsci

Napore da se iskorijeni seksualno zlostavljanje u vojsci potaknule su političarke poput Jackie Speier i Claire McCaskill, no činjenica da i muškarci mogu biti žrtve nasilja dugo je bila zanemarena. Iako su veće šanse da će vojnikinju silovati kolega vojnik nego da će stradati u borbi, većina žrtava seksualnog zlostavljanja u vojsci ipak su muškarci. Organizacije poput Male Survivor i Men Can End Rape su se pokazale važnima da bi se omogućilo čuti i njihove glasove.

10. Teret rata više nije samo na muškarcima

Omogućivši 2013. godine ženama da pristupe vojsci i bojnom polju, otvorilo se 237.000 hiljada radnih mjesta za žene, što je i muškarcima olakšalo posao. Charles Clymer, kolumnist PolicyMica i vojni veteran, izjavio je kako se time udvostručio potencijal vojnog vodstva, jer je ranije eliminirana polovica talenata. Štaviše, daljnje studije su pokazale da takve rodno-miješane jedinice demonstriraju bolje taktike.

11. Borba za građanska prava je postala stvarnost

Britney Cooper, asistentica na ženskim i rodnim studijima Sveučilišta Rutgers, izjavila je kako su upravo žene bile ključne u borbi za ljudska prava. Ne samo rodnih, već i rasnih, poput Rose Park ili Jo Ann Robinson. Iza mnogih pokreta stoje upravo žene zbog svoje hrabrosti i truda protiv svih oblika diskrminacije.

12. Zatvori su postali sigurniji za muškarce

Kampanje protiv seksualnog nasilja u zatvorima ne koriste samo ženama, već i muškarcima. Akt eliminiranja zatvorskog silovanja iz 2003. godine, koji je potaknula feministička aktivistkinja Lovisa Stannow, zagovara prava preko 200.000 hiljada zatvorenika koji su svake godine silovani u američkim zatvorima, a većina žrtava su muškarci. Zahvaljujući njenim naporima, nacrti zakona su se izmijenili i država je dužna svake godine iznijeti statističke podatke i pratiti status zatvorskih silovanja.

13. Muškarcima je omogućeno da više vremena provode s djecom

Zahvaljujući emancipaciji žena i njihovom uplivu na tržište rada, muškarci danas imaju priliku više vremena provoditi s djecom i dobili su pravo na roditeljski dopust. Također, pokazalo se da ona djeca koja provode više vremena s očevima imaju veće šanse u postizanju akademskog zvanja, a manje šanse da postanu ovisnici ili delikventi. Štaviše, novije studije su pokazale da djeca očeva koji svojim radom u kućanstvu doprinose i do 40%, imaju veće šanse biti uspješnija u školama.

14. Proširena definicija zločina iz mržnje uključuje sve identitete

Do 2009. godine djela definirana zločinom iz mržnje bila su prilično ograničena, odnosivši se samo na nezakonita djela protiv rase, religije ili nacionalnosti. Zahvaljujući Matthew Shepardu i James Byrdu Jr. definicija se proširila na spol, seksualnu orijentaciju i invalidnost.

15. Srušeni su stereotipi o osobama koje žive s HIV-om i AIDS-om

Jedna od prvih poznatih javnih aktivistica koja je izmijenila percepciju osoba koje žive s HIV-om i AIDS-om bila je princeza Diana, u vrijeme kada se vjerovalo da se možete zaraziti i putem dodira. Ne samo da se podigla svijest o toj teškoj bolesti, nego se na nju prestalo gledati isključivo kao na problem homoseksualaca.

16. Muškarcima je omogućena bolja zdravstvena reproduktivna njega

Planned Parenthood je organizacija koja se često smatra isključivo ženskom zdravstvenom organizacijom, no ona je pomogla i mnogim muškarcima. Od 2002. do 2012. godine broj muških sudionika se povećao za 83 posto. Muškarci se mogu liječiti, informirati i sudjelovati u tečajevima roditeljstva.

17. Zahvaljujući feminističkim celebrityjima, svijet je počeo tolerirati različitost

Beyonce podržava svoje obožavatelje homoseksualne orijentacije i podiže svijest o njihovim pravima na svjetskoj razini. Tako je primjerice za liniju svojeg donjeg rublja napravila i kombinaciju za homoseksualne parove.

18. Sportašima je omogućena zaštita osjetljive zone

Upravo zahvaljujući jednoj ženi, muškarci mogu zaštititi svoje osjetljivo područje u gruboj igri poput američkog nogometa, što ne bi bilo moguće da žene nisu izašle iz sfere kućanstva.

19. Životi muškaraca su postali bolji i sretniji

Zahvaljujuči feminizmu i ženskoj radnoj ulozi izvan kućanstva, muškarci su poslovno rasterećeni i više nisu jedini hranitelji porodice. Neki će se pobuniti da je tako na žene pao dvostruki dio posla, no činjenica je da raspodjela posla čini oba spola sretnijima.

20. Izmijenila se percepcija uloge muškaraca u medijima

Kako se uloga žena promijenila, tako se i uloga muškaraca usporedno s njom te je došlo do izmjene stereotipa naših uloga, ponajviše u načinu na koji nas danas prikazuju mediji. Mnogi projekti su se uključili u kritiziranje maskuliniteta koji projiciraju mediji, poput The Representation Project i njihovog dokumentarca The Mask You Live In, gdje se istražuje kako toksično ono može biti za mlade dečke tijekom sazrijevanja.

21. Muškarci mogu biti medicinske sestre i učitelji

Kada se radi o tipu posla i spolnoj diskriminaciji, više su žene bile na čelu pokreta svojih prava, no pokazalo se da i muškarci mogu biti diskriminirani prema stereotipnim ulogama. Još uvijek se rijetko pominju muške medicinske sestre kao poželjan ili društveno prihvaćen posao, no ne znači da je manje vrijedan. Slično je i s poslom učitelja u školama.

22. Muškarci su se ohrabrili u redefiniranju starih standarda muškosti

Jedna od najvažnijih lekcija koju nas je naučio feminizam jeste samokritika, što znači da ništa nije objektivno, čak niti znanost. Anil Dash kaže kako ga je upravo feminizam naučio kako biti boljim građaninom i članom svoje zajednice, zbog konstantnih napora u postizanju jednakosti, prava i humanosti.

23. Reforma imigracijskog zakona je pomogla mnogim američkim porodicama

Ženska grupa poput We Belong Together i vođa feministica Gloria Steinem pokazale su da imaju ključnu ulogu u postizanju imigracijskih reformi, iako žene čine veći dio neprijavljenih radnika i manje je vjerojatno da će dobiti vizu od muškaraca. No zajednička borba u postizanju muških i ženskih prava podiže političku svjesnost te pomaže mnogim porodicama, i to zahvaljujući feminizmu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije