2009. godina – jedna od najtoplijih ikad

Radiosarajevo.ba
2009. godina – jedna od najtoplijih ikad

Znanstvenici su potvrdili da bi tekuća godina mogla ući u top 5 najtoplijih godina od kada se globalno mjeri temperatura, dakle u posljednjih 150 godina.

Vremenska služba Ujedinjenog Kraljevstva prognozira da bi ova godina, ako ne dođe do naglijeg zahlađenja, mogla biti jedna od najtoplijih u posljednjih 150 godina.

Porast temperature u posljednjem desetljeću stagnira i to uvelike zbog pacifičke struje La Nine, koja osjetno hladi Zemlju, no proljetna promjena vremena je dovela do smanjenja utjecaja La Nine pa prognoze UK Weather Servicea kažu da bi ovo trebala biti peta najtoplija godina ikad zabilježena.

Posljednjih 10 godina su sve ušle u top 15 najtoplijih, a i ovo ljeto su širom svijeta zabilježeni rekordi u visinama temperatura.

net.hr/radiosarajevo.ba

Sljedeće godine bi mogli očekivati pojačanje utjecaja toplog El Nina, a UK Weather Service tvrdi da postoji 50% šansi da će ta godina biti najtoplija godina u povijesti meteorologije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije