20 savjeta za sreću: Šetnja, društvene igre, pjevanje, kuhanje...!

Radiosarajevo.ba
20 savjeta za sreću: Šetnja, društvene igre, pjevanje, kuhanje...!

Postoji više načina koji će vam vratiti osmijeh na lice gotovo istog trenutka, a među njima su šetnja, poziv upućen prijatelju, spisak stvari na kojima ste zahvalni. Ukoliko se u posljednje vrijeme osjećate kao da to niste vi, ne brinite.

Vremena jesu stresna i nekad vam se čini da stvari izmiču kontroli, što itekako negativno utječe na vaše psihičko stanje, ali ipak, postoji više načina koji će vam vratiti osmijeh na lice gotovo istog trenutka, piše Lisa.rs.

1. Igrajte društvene igre (Ne na mobilnom telefonu!)

Okupite vašu porodicu, pozovite prijatelje i organizirajte večer društvenih igara. Ne samo da ćete biti okruženi ljudima koje volite, već će prijateljska takmičenja zagarantirano popraviti vaše raspoloženje i osigurati vam večer dobre zabave i smijeha.

2. Smijte se!

Kada ste u bilo kakvoj nedoumici – uvijek se opredijelite za osmijeh! Osim toga što je zarazan, smijeh pomaže u oslobađanju od stresa, popravlja raspoloženje i podstiče lučenje hormona sreće – endorfina.

3. Izađite u šetnju

Ako kod kuće ili na poslu ne ide sve po planu, izdvojite vrijeme i izađite u šetnju. Ne mora biti duga, ali brzi hod će pomoći da se oslobodite negativne energije, a svjež zrak će vam pročistiti um i razbistriti misli.

4. Pozovite prijatelja

Ne, ne kucajte mu SMS poruku, već ga pozovite! Poziv upućen bliskom prijatelju odličan je način da porazgovarate o svim brigama i dobijete pravi savjet od osobe kojoj vjerujete.

5. Isprobajte nešto novo

Prekinite rutinu i napravite promjenu u vašem životu! Učlanite se u novu teretanu, posjetite restoran u kojem do sada niste bili i na posao idite putem kojim inače ne idete!

6. Isključite se!

Odmorite um tako što ćete isključiti sve uređaje oko sebe i bar nakratko pobjeći od društvenih mreža.

7. Pjevajte (Naglas!)

Osjećajte se slobodno da zapjevajte pod tušem, u automobilu, bilo gdje! I garantiramo da ćete se osjećati odlično – dobili nakon toga ugovor za snimanje albuma ili ne!

8. Volontirajte

Ništa neće učiniti da se osjećate bolje od pružanja pomoći ljudima kojima je potrebna.

9. Napravite spisak stvari na kojima ste zahvalni

Često se fokusiramo na negativne stvari u životu i patimo za onim što nemamo. Odmah podignite raspoloženje tako što ćete zapisati na papir sve one stvari na kojima ste zahvalni – nije bitno koliko su velike ili male.

10. Kuhajte!

Za početak, opredijelite se za buraniju – ona će vas učiniti sretnima! Budući da ova biljka iz porodice mahunarki sadrži veliki nivo aminokiselina poznatih pod nazivom L-dopa (dopamin), itekako će utjecati na poboljšanje vašeg raspoloženja i smanjiti depresiju.

11. Krenite na jogu

Veliki broj poznatih ličnosti upražnjava ovu tehniku opuštanja i zna koliko je ona djelotvorna za njihov organizam. Pronađite vama najbližu teretanu ili studio i što prije započnite s ovim vježbama! Ili, pogledajte naša uputstva za jogu za početnike ovde i krenite na svoj lični kurs!

12. Napravite pauzu

Možda vam je samo potreban dobar odmor od svega. Umjesto da planirate putovanja, izdvojite vrijeme za avanture u vašoj okolini. Posjetite znamenitosti grada, istražite nova mjesta, uživajte u prirodi – to će vam pomoći da se opustite, ali i da više cjenite sve ono što vas okružuje.

13. Uputite se ka ostvarenju snova

Krenite za njima! Umesto što se skrivate iza velike slike nečeg naizgled nedostižnog, napravite mali korak u tom pravcu, i to odmah! Sama činjenica da ste krenuli u pravcu ostvarenja vaših želja i snova učinit će vas sretnima istog trenutka!

14. Pronađite zabavu u kuhinji

Čak i ako se ne možete pohvaliti velikim kuharskim sposobnostima, odmorite vaš um istraživanjem novih namirnica u kuhinji i isprobavanjem novih recepata.

15. Meditirajte

Meditacija je odličan način da se opustite i ojačate odnos između vašeg uma i tijela. Uz to - besplatna je, a izuzetno korisna!

16. Izjavite kompliment

Izmamite osmijeh druge osobe tako što ćete joj uputiti nekoliko pravih riječi. Ubrzo očekujte i osmijeh na svom licu!

17. Sredite prostor oko sebe

Za bolji osjećaj, potrebno je da se dobro organizirate. Otarasite se svih nepotrebnih stvari iz kancelarije i reorganizirajte prostor u kojem boravite – to će ga osvježiti i učiniti ga novim. Osim toga, to je odlična polazna tačka za sve buduće projekte i napredak.

18. Doživite trenutak

Umjesto što usmjeravate snagu na pokušaje da detaljno kontrolirate budućnost i na brige o prošlosti, živite u trenutku. Budite tu, živite u sadašnjosti, uživajte u momentima.

19. Odmorite se

Ukoliko imate poteškoća s oslobađanjem uma od negativnih misli i stvari koje vas opterećuju, odmorite se. Napravite kratak predah i odrijemajte – odmorit ćete um i tijelo, i imat ćete drukčiji pogled na stvari kada se probudite.

20. Sve će biti uredu!

Imajte to na umu. Pozitivno razmišljajte i zapamtite – sve će na kraju biti dobro. Ako nije dobro, još nije kraj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije