15 odličnih savjeta: Sve što treba da znate kako biste pripremili savršenu zimnicu

0
Radiosarajevo.ba
15 odličnih savjeta: Sve što treba da znate kako biste pripremili savršenu zimnicu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Mnoge domaćice i domaćini već su polako počele da razmišljaju o pripremanju zimnice za ovu godinu, a pojedini su počeli pripremati "kiselu".

Kako bi vam zimnica bila što uspješnija imajte na umu ovih 15 korisnih savjeta kojih bi trebalo da se pridržavate.

  • Za pripremu zimnice treba odabrati samo dobro, zrelo, čvrsto, zdravo i neoštećeno voće i povrće. Plodovi s manjim oštećenjima mogu da se koriste samo ako se takvi dijelovi pažljivo odstrane.
  • Pošto se boja očišćenog voća i povrća na vazduhu brzo mijenja, a i vitamini propadaju, treba ih čistiti i sjeckati neposredno pred pripremanje.
  • Ako voće i povrće imate u svom vrtu, berite ga neposredno pred preradu, a ne ranije. Stajanjem gubi na kvalitetu i brže se kvari.
  • I namirnice i posuđe koje se koriste prilikom pripremanja zimnice moraju da budu besprijekorno čisti, a ruke oprane prije početka svake nove faze rada.
  • Najbolje je da se posuđe, tegle i boce za zimnicu dobro isperu čistom toplom vodom, a zatim ostave da se ocijede i osuše. Ako se brišu krpom, ona mora da bude sasvim suha, čista i ispeglana.
  • Za ukuhavanje zimnice treba koristiti samo neokrnjeno emajlirano posuđe ili ono od nerđajućeg čelika.
  • Zapušač za boce, razne gumice i gumene prstenove za patent-tegle, kao i kapice za boce, treba iskuhati prije upotrebe.
  • Ako boce s paradajzom zatvarate prirodnim crijevom, povežite ih odozgo i komadom papira ili krpicom, jer neki insekti i miševi rado grickaju crijevo.
  • Dobar način za zatvaranje boca s kuhanim paradajzom ili voćnim sokom je pomoću novinskog papira i bjelanceta. Bjelance se dobro izlupa viljuškom, pa se u tu masu umaču četvrstasti komadi novine i po dva zajedno stavljaju i slijepe preko grlića boce. Kada se bjelance osuši, boca je hermetički zatvorena.
  • Dvostruko stavljen celofan najbolje je sredstvo za povezivanje tegli, naročito ako je nakvašen alkoholom.
  • Za presolac kojim se kiseli povrće najbolje je da se upotrijebi čisto vinsko sirće i esencija.
  • Ako već koristite konzervans – natrijum-benzoat, računajte da je kesica od 5 grama dovoljna za pet kilograma voća ili povrća. Više konzervansa se ne preporučuje.
  • Zimnicu treba čuvati u suhoj, provjetravanoj i prohladnoj prostoriji, u kojoj zimi voda ne mrzne. Dobro je da se prozori pokriju tako da unutra bude mračno. Zimi ostavu treba provjetravati jednom sedmično, najbolje oko podneva.
  • Kacu s kupusom ne treba držati u istoj prostoriji sa ostalom zimnicom, jer može da izazove kvarenje. Ako je ostava vlažna, preporučuje se da na površinu pekmeza i marmelade stavi sloj šećera u prahu debljine dva-tri centimentra.
  • Na sve tegle i boce treba staviti naljepnice na kojima piše šta je unutra i datum kada je napravljeno. Neke vrste ziminice kao što su slatko i pekmez, mogu da stoje i nekoliko godina, ali je ipak bolje da se potroše u roku od godinu dana.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokalne-teme/znacajan-jubilej-u-sarajevskoj-vijecnici-obiljezeno-50-godina-ju-os-mehmedalija-mak-dizdar/543357?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije