12-godišnjak koji pobija teoriju Velikog praska

Radiosarajevo.ba
12-godišnjak koji pobija teoriju Velikog praska

Jacob Barnett, 12-godišnjak iz Sjedinjenih Američkih Država, sam je sebe naučio gotovo sve grane matematike, a u slobodno vrijeme pokušava dokazati kako je Einsteinova teorija relativnosti pogrešna.

Uprkos svojim godinama, Jacob je već sada student na Univerzitetu Purdue u Indiani gdje njegovi mnogo stariji kolege traže da ga se stavi na platni popis kako bi postao punopravni član fakulteta te došao do svog, vjeruju prvog, doktorata.

S kvocijentom inteligencije od 170, više i od samog Einsteina, Jacob po cijele dane razvija vlastite matematičke i fizikalne teorije, a jedan od većih projekata na kojima radi je i demantiranje teorije Velikog praska.

U ranim godinama života Jacobu je dijagnosticiran Aspergerov sindrom. To je poremećaj najsličniji autizmu, no općenito nema zastoja u jezičnom i kognitivnom razvoju. Jacob do druge godine života nije ništa govorio, ali već s tri godine slagao je puzzle od pet hiljada dijelova i pamtio auto-karte i registracijske oznake SAD.

S osam godina napušta školu i počinje pohađati Univerzitet Purdue u Indiani. Omiljeni predmet mu je napredna astrofizika.

Pogledajte video kako Jacob podučava matematiku na maminom kuhinjskom prozoru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije