12. februar – Dan Charlesa Darwina

Radiosarajevo.ba
12. februar – Dan Charlesa Darwina


Dan Charlesa Darwina predstavlja međunarodno proslavljanje čuvenog naučnika, a za datum je izabran dan njegovog rođenja, 12. februar. Ove godine obilježava se 201 godina od rođenja Charlesa Darwina.

Obilježavanje Darwinovog dana počelo je da se dešava sporadično već nakon njegove smrti 1882. u južnom dijelu Londona, kraju u kojem je Darwin proveo veći dio svog života. Ipak, prvi takav događaj koji je imao javni značaj desio se 1909. kada se više od 250 antropologa i drugih naučnika iz cijelog svijeta sastalo u Cambridgeu da obilježe dan sjećanja na Darwinova naučna dostignuća. Budući da je ta godina bila i stota godišnjica Darwinovog rođenja, njujorška Akademija nauka i američki Muzej istorije prirode upriličili su specijalno obilježavanje naučnikovog rođendana i pedesetogodišnjicu od prvog izdanja njegove knjige Porijeklo vrsta.

Moderno obilježavanje dana kojim se odaje počast tvorcu teorije evolucije počelo je 1995. godine, tokom godina je mijenjano mjesto održavanja, a govornici na ceremonijama svih godina od tada bili su svjetski priznati antropolozi i biolozi, između ostalih Richard Dawkins, Paul Berg, Robert Sapolsky, Eugenie Scott. Dan Charlesa Darwina proslavlja se širom svijeta, a centralni događaj u svakoj državi obično se organizuje na nekom univerzitetu, a program podrazumijeva niz seminara i predavanja iz sfere antropologije, ali i pozorišne predstave, čitanja poezije, izložbe, koncerte.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije