11 opasnih radnji za volanom koje se ne kažnjavaju

Radiosarajevo.ba
11 opasnih radnji za volanom koje se ne kažnjavaju
Foto: Facebook / Šminkanje u automobilu tokom vožnje može biti izuzetno opasno

Ako vozač pali cigaretu tokom vožnje, a posebice ako ona ispadne na odjeću ili tijelo opasno ugrožava sigurnost vožnje, a radi toga vas policije neće ni zaustaviti, niti kazniti. Konzumacija jela i pića također je opasna, a upravo to, poput cigareta, potiču takvom robom krcate benzinske stanice. No, ni zbog toga nećete imati 'problema' s policijom...

Često se piće kupi za naknadnu konzumaciju, a kad se ožedni, rijetko ko staje samo zbog toga. Tada je jednom rukom podjednako teško odvrnuti plastičan čep ili otvoriti metalnu limenku, a na tu radnju nužno je usmjeriti više ili manje pozornosti sa saobraćajnice, piše Autoportal. 

Gaziranim pićima, kad ih pije izravno iz boce ili limenke, vozač se lako može zagrcnuti te izravno dolazi u opasnost. Alkohol je posebna priča, svih vrsta dostupan je na benzinskim crpkama (!), ali o tome ćemo u posebnom osvrtu...

Multifunkcijski volan omogućava podešavanje zvuka i izbor radijske stanice, ali dodirni ekran, koji na sredini prednje armature služi biranju poziva ‘hands-free’ uređaja, podešavanju klimatizacije, ventilacije, navigacije..., sve to vozaču odvlači pozornost i ugrožava sigurnost vožnje, a nije kažnjivo.

Šminkanje u automobilu tokom vožnje može biti izuzetno opasno - undefined

Foto: Facebook: Šminkanje u automobilu tokom vožnje može biti izuzetno opasno

Nisu rijetka namještanja sjedala, pa i upravljača tokom vožnje, a za to vas policija neće kazniti, iako zbog toga možete previdjeti pješaka ili izazvati sudar. Problematični su i sve kompliciraniji upravljački sustavi automobila, posebice putna računala, koje nas često kljukaju suvišnim informacijama. 

Često tokom vožnje postane prevruće, jer se za hladan upravljač često sjeda s viškom odjeće. Tada se mnogi  žele riješiti sakoa ili džempera, a ne žele se zaustaviti. Iako izgleda čudno, neke vozačice popravljaju šminku tijekom vožnje, a kako zbog toga nije ugrađeno zrcalo na sjenilu, koriste i obično. 

Najrizičnije je ipak podešavanje retrovizora u vožnji, jer uključuje dva velika propusta. Krenulo se s nepodešenim retrovizorima, što može izazvati tešku nesreću, te se tokom podešavanja u vožnji potpuno skreće pogled sa saobraćajnice. Za sve te opasne radnje u vožnji nema kazne, kao ni za vožnju sa zamagljenim staklima. Apsurdno...

Kad se sve to sagleda, ne trebamo se čuditi zbog dugog crnog niza na našim cestama...

Prije nego pokrenete automobil, podesite udaljenost, visinu i nagib sjedala, a potom i upravljač, namjestite klima uređaj, izaberite željenu radio stanicu ili muziku iz memorije te podesite jačinu i boju zvuka… 

Važno je podesiti i po potrebi resetirati putno računalo i, naravno, obrisati prozore. Ako trebate provjeriti je li u aktovki sve što ste trebali ponijeti, to obvezno uradite prije polaska. Za sve što od navedenog trebate uraditi naknadno, zaustavite automobil na dozvoljenom mjestu.

11 opasnih radnji u vožnji

• biranje poziva preko dodirnog ekrana

• biranje muzike/stanice preko dodirnog ekrana

• podešavanje navigacije/odredišta preko dodirnog ekrana

• podešavanje vanjskog i unutrašnjeg retrovizora

• podešavanje razmaka, visine i sjedala nasjedala

• paljenje cigarete i pušenje

• otvaranje limenke ili bočice pića

• konzumiranje hrane i pića

• skidanje i oblačenje odjeće

• traženje stvari po policama

• šminkanje i make-up

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije