10 savjeta: Pripremite savršen roštilj za prijatelje!

Radiosarajevo.ba
10 savjeta: Pripremite savršen roštilj za prijatelje!

Televizijski voditelj i stručnjak za roštilj Steven Raichler otkrio je deset najvažnijih savjeta za uspješno rukovođenje roštiljem, piše Yahoo.

Pazite na odjeću. Ne roštiljajte u lepršavim košuljama od laganih materijala i širokim rukavima. Svežite kosu i koristite rukavice otporne na toplotu.

Oprezno s vatrom. Roštilj postavite na stabilnu, nezapaljivu površinu daleko od drveća, grmlja i žive ograde i svih lako zapaljivih predmeta.

Upalite roštilj oprezno. Ako je u pitanju plinski roštilj, budite naročito oprezni.

Budite spremni. Pripremite sve što treba za roštiljanje: meso, povrće, marinadu, sosove, začine, pribor, prije nego što se bacite na posao. Jednom kad počnete, ne ostavljajte roštilj bez nadzora. Pazite na malu djecu i kućne ljubimce.

Zagrijte roštilj. Idealnu toplotu najbolje ćete izmjeriti rukom. Stavite ruku desetak centimetara iznad rešetki. Kada osjetite toplotu na ruci, a da vas ne opeče, vatra je spremna.

Podmažite rešetku. Zagrijanu rešetku premažite uljem, prije nego na nju stavite hranu jer se tako hrana neće lijepiti.

Napravite više marinada. Ne stavljajte marinadu preko mesa koje se peče ako ste u njoj već držali sirovo meso.

Skinite meso s roštilja u pravom trenutku. Ubodite pečeno meso prstom: dobro pečeno meso će biti čvrsto kao dio dlana ispod palca kad stisnete šaku.

Okrećite, ne bodite. Meso za vrijeme pečenja ne bodite viljuškom nego koristite hvataljku za pečenje kako ne bi izašli svi sokovi. Za sočniji odrezak, kotlet ili pileća prsa, pustite meso da odleži desetak minuta nakon što ste ga skinuli s vatre, a prije nego ga poslužite.

Očistite kada završite. Rešetku čistite dok je još vruća jer je tada lakše ukloniti zagorene komadiće hrane. Dno roštilja pospite mljevenom crvenom paprikom jer će to kukce i štetočine držati podalje od roštilja dok ga ne koristite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije