1. oktobar: Svjetski dan vegetarijanstva

Radiosarajevo.ba
1. oktobar: Svjetski dan vegetarijanstva

Svjetski dan vegetarijanstva obilježava se svakog 1. oktobra, a datum je ustanovilo Društvo vegetarijanaca Sjeverne Amerike još 1977. godine. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o etičkim, ekološkim i zdravstvenim prednostima vegetarijanskog načina ishrane i življenja.

Riječ vegetarijanstvo proizlazi iz latinske riječi vegetus, što znači zdrav, svjež i pun života. Vegetarijanci ne jedu životinje, tj. meso i ribu, mnogi ne jedu ni jaja, dok vegetarijanci vegani ne jedu niti mlijeko i med, odnosno izbjegavaju sve namirnice životinjskoga porijekla.

Sa konstantnim rastom broja vegetarijanaca i vegetarijanki, naročito u Evropi i Sjedinjenim Američkim Država, ovaj način ishrane koji podrazumijeva poštivanje života i zdravlja naših životinjskih prijatelja i protivi se mesnoj industriji i okrutnom ubijanju životinja zbog čovjeka, danas više nije tabu. 

Svjetski dan vegetarijanstva također se koristi kao dobar trenutak za ohrabrivanje onih koji razmišljaju o tome da postanu vegetarijanci i vegetarijanke, a kampanja se proteže na cijeli oktobar kao „mjesec bez mesa“.

Vezano:

Zašto jedemo krave, ali ne i zlatne retrivere?
Biti vegan u BiH
Na šta vegetarijanci moraju paziti

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije