"Zvjezdana noć" Vincenta Van Gogha ima veliki značaj: Novo otkriće zaprepastilo naučnike

0
Radiosarajevo.ba
"Zvjezdana noć" Vincenta Van Gogha ima veliki značaj: Novo otkriće zaprepastilo naučnike
Vincent Van Gogh / Starry night

Slika "Zvjezdana noć" iz 1889. godine, jedno od najpoznatijih djela nizozemskog slikara Vincenta van Gogha, dobila je novi značaj nakon nedavnih otkrića naučnika koji se bave atmosferskim procesima.

Prema njihovim nalazima, Van Gogh je na slikarskom platnu uspješno prenio složene astronomske i atmosferske fenomene, pokazujući nevjerovatno razumijevanje neba koje je daleko nadilazilo tadašnje spoznaje nauke.

Istraživači su ustanovili da je Van Gogh koristio specifične tehnike četkanja kako bi prikazao neravnomjerne strujanja zraka, poznata kao turbulencija. Ovi nejednaki, debeli potezi četkicom, naslikani u različitim smjerovima, stvaraju dinamičan prikaz noćnog neba koji je znanstveno utemeljen. Ono što dodatno fascinira jest činjenica da je Van Gogh "Zvjezdanu noć" naslikao tokom dana, u svom studiju bez prozora.

U Zenici preminuo Islam Imamović, sindikalista i zaljubljenik u prirodu

U Zenici preminuo Islam Imamović, sindikalista i zaljubljenik u prirodu

U studiji objavljenoj u publikaciji "Physics of Fluids", naučnici su otkrili ono što su nazvali "skrivenom turbulencijom" na slici. Istraživački tim, predvođen Jongšanom Huangom, zaključio je da je Van Gogh gotovo stoljeće prije modernih naučnih otkrića prikazao fenomene iz dinamike fluida, poput skale kretanja energije zraka koju je matematičar George Batchelor definirao tek 1959. godine.

'Razumio je prirodne fenomene'

"Potezi četkicom igraju ključnu ulogu," rekao je Huang. "Uz pomoć digitalne slike visoke rezolucije, uspjeli smo precizno izmjeriti veličinu poteza četkicom i usporediti ih s tipičnim prikazima turbulencije." Prema rezultatima istraživanja, Van Gogh je intuitivno prenio vizualnu manifestaciju složenih prirodnih pojava koje su naučnici tek kasnije mogli kvantificirati.

Ova otkrića dodatno potvrđuju Van Goghovu izuzetnu sposobnost opažanja prirode i razumijevanja neba. "Sve ovo otkriva njegovo duboko i intuitivno razumijevanje prirodnih fenomena," istaknuo je Huang. Istraživači vjeruju da je Van Gogh možda proučavao kretanje oblaka i atmosfere ili je imao urođeni osjećaj za hvatanje dinamičnih pojava u prirodi.

Zanimljivo je da su slični zaključci doneseni i u jednoj ranijoj studiji iz 2019. godine, gdje su istraživači sugerirali da je Van Gogh, osim turbulencije u atmosferi, prikazao i fenomene vezane uz zvijezde koje su udaljene svjetlosnim godinama od Zemlje. Ova nova saznanja daju dodatnu dubinu jednom od najpoznatijih umjetničkih djela u historiji, potvrđujući da je Van Gogh bio ne samo izniman umjetnik, već i vizionar čije je razumijevanje prirodnih pojava nadmašilo naučna dostignuća njegova vremena, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije