Danska / "Žvaka" stara 5.000 godina otkrila sve o drevnoj ženi: Boju očiju, šta je jela....

24. 12. 2019. u 08:04:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Analiza "žvakaće gume" starije od 5.000 godina otkriva ne samo porijeklo drevne Skandinavke koja ju je žvakala već i boju njenih očiju, bakterije iz usta i šta je jela, kažu danski naučnici.

To je prvi put da je genom drevnoga čovjeka dobijen iz nečega što nisu kosti ili zubi, rekao je Hannes Schroeder sa Univerziteta u Kopehagenu, kuautor istraživanja koje je u utorak objavljeno u časopisu Nature.

Taj dragocjeni izvor drevnog DNK, posebno iz razdoblja iz kojih su rijetki ljudski ostaci, tek je crnkasta smjesa dobivena od zagrijane kore breze koja se vrlo dobro sačuvala.

U prahistoriji se često žvakalo, što pokazuju otisci zuba u kori breze, prenosi Hina.

Pasta koju su proučavali stručnjaci sa Univerziteta u Kopenhagenu otkrivena je tokom arheoloških iskapanja koje je provodio muzej Lolland-Falster u Syltholmu, na jugu Danske.

Proučavanjem smole breze naučnici su utvrdili da ju je žvakala žena, vjerojatno plavih očiju i tamne kose.

Prema njihovom istraživanju, bila je genetski bliža lovcima-sakupljačima kontinentalne Europe nego središnje Skandinavije i poput njih imala je smeđu kosu i plave oči.

Radi se vjerojatno o potomku doseljenika iz zapadne Europe koji su se u Skandinaviju neselili nakon povlačenja ledenjaka, kažu stručnjaci.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA