Znate li zašto su automobilske gume crne, a toalet papir bijele boje

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto su automobilske gume crne, a toalet papir bijele boje
Pixabay / Ilustracija

Činjenica da naše oko vidi više od sedam miliona boja može nam pomoći da lakše detektiramo neke predmete oko nas, pogotovo kad se naviknemo da je određeni predmet uvijek u istoj boji. Ovih je deset predmeta poznato svima, a evo zašto su uvijek specifično obojeni i zašto baš u te boje.

  1.  Vatrogasni hidrant

Hidranti zapravo dolaze u više boja koje ovise o tome koliko galona vode u minuti (GPM) mogu proizvesti. Tako se za gašenje različitih vrsta požara koriste različiti hidranti, ovisno o njihovoj veličini, a premda su crveni najčešći, postoje i narandžasti, zeleni i plavi vatrogasni hidranti.

     2. Komercijalni avioni

Komercijalni su avioni uglavnom obojeni u bijelo kako bi odražavali sunčevu svjetlost, što pomaže umanjiti štetu koju im nanosi sunce i sprječava njihovo pregrijavanje - a treba im i manje vremena za hlađenje dok su na pisti.

Avion Cessna Citation CJ4 - undefined

Foto: Jetcraft.com: Avion Cessna Citation CJ4

  3. Automobilske gume

Guma koja se koristi za proizvodnju automobilskih guma zapravo je bijele boje, ali njoj se dodaje čađa da bi joj se produžio vijek trajanja. Čađa povećava čvrstoću i izdržljivost guma jer provodi toplinu, a štiti gumu i od UV spektra.

  4. Semafor

Svi znaju tri boje semafora - crvenu, zelenu i žutu - no postoji razlog zašto su baš te boje odabrane. Naime, crvena boja je boja s najdužom valnom dužinom, što znači da ju se može vidjeti s veće udaljenosti što vozačima omogućuje da je vide iz daleka.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

Žuta ima kraću valnu dužinu od crvene, ali je dulja od zelene. Te valne dužine čine se jasnijim kad se svjetla promijene; iz zelene u žutu ili iz žute u crvenu.

  1. Zebra

Zbog toga što su kontrastne, crno-bijele boje pruge na prijelazima vidljive su iz daleka. To vozačima daje dovoljno vremena da smanje brzinu i puste ljude da pređu cestu. Te dvije kontrastne boje također pomažu pješacima da se istaknu na sivoj pozadini ceste.

  1. Školski autobus

Svi bar sa filmova znaju da su američki školski autobusi uvijek žuti, a ta je boja odabrana iz sigurnosnih razloga. Naime kontrast žute i crne koja je isto na školskom busu pomaže da ih učenici lakše primijete, posebno ujutro kad kreću u školu, a zbog njih i drugi vozači lakše primijete školski autobus u večernjim satima.

  1. Taxi

Slično kao kod školskih autobusa, žuta boja koja se gotovo svugdje koristi za taksije (a kod nas je to još uvijek žuti znak na vrhu) olakšava njihovo prepoznavanje - jer se baš žuta na cesti najviše ističe.

Taksisti u Sarajevu - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Taksisti u Sarajevu

  1. Nogometna lopta

Kad su se nogometne lopte tek počele izrađivati od plastike bile su bijele, no tvrtka Adidas odlučila je dodati crnu boju. A crno-bijele kuglice bilo je lakše uočiti na TV-u jer je u to vrijeme slika na TV-u i bila crno-bijela.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

  1. Toaletni papir

Toaletni papir je bijele boje jer je izbijeljen, a bez izbjeljivača bi imao smećkastu boju. Toaletni papir ne dolazi u mnogo drugih boja jer bi ih onda proizvođači morali bojiti, što bi bilo puno skuplje. Ukratko, toaletni je papir bijel jer je takav isplativiji.

No, to nije jedini razlog. Obojeni toaletni papir neće se razgraditi tako brzo. Osim toga, kada je tek napravljen prvi toaletni papir u boji, mnogi su liječnici rekli da povećava rizik za zdravlje. Bijeli je zato i siguran izbor.

  1. Društvene mreže

Iako platforme društvenih medija imaju različite boje u svojim logotipovima, mnoge od njih koriste plavu boju. To je zato što je plava povezana s intelektom i stimulira centre za komunikaciju.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay : Ilustracija

Plava boja također predstavlja sigurnost i pouzdanost, a vlasnici društvenih mreža itekako žele da se ljudi na njima osjećaju sigurno.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije