Znate li zašto govorimo: "Kaži dragička"?

Radiosarajevo.ba
Znate li zašto govorimo: "Kaži dragička"?
Svako od nas je ovo mnogo puta čuo "Kaži dragička!" a isto tako i izgovorio, zar ne?

Vjerovatno se nikada niste pitali odakle je nastao ovaj uzvik, koji nagovještava neko lijepo iznenađenje ili ostvarenje nekog dugo iščekivanog događaja.

Dosta puta smo rekli mnogo rečenica i izreka, a da se nismo zapitali kako su nastale i odakle vode porijeklo, a mi vam donosimo objašnjenje jedne od najčešće korištenih: “Kaži dragička”.

Ovaj uzvik je nastao po jednoj gospođi Dragić koja je nekada živjela u Beogradu i bavila se jako interesantnim hobijem. Ova gospođa je uvijek bila dobro obaviještena i znala je skoro uvijek sve novosti iz života poznatih osoba Beograda, a slavu je stekla prepričavanjem tih detalja koji su se dugo prepričavali i pamtili. I tako je to ušlo u upotrebu, da kada neko želi da kaže neki trač, onda kaže: “Kaži, Dragićka”, a onaj ko kaže “Dragićka” daje signal da želi da svakako čuje taj svjež trač.

Poslije nekog određenog vremena i prenošenja tradicije s koljena na koljeno “Ć” je prešlo u “Č” zbog promjene akcenta, pa je Dragićka postala “Dragička”, čime je promijenjeno i samo značenje uzvika, zato što više nije u pitanju bio trač nego neka lijepa vijest, piše Kurir.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije