Znate li zašto američke krofne u sredini imaju rupu: Postoji više teorija
Jeste li ikada jeli američku krofnu i pitali se čemu zapravo služi rupa u njenoj sredini?
Ako je odgovor potvrdan, niste jedini. Vjerovali ili ne, postoji jako puno teorija o misterioznoj rupi i razlogu za njeno nastajanje.
Jedna teorija kaže da je rupa u krofnama jednostavno nužna. Jednom kada su pekari počeli dodavati žumanjke svoje u recepte, tijesto je postalo prebogato što je znatno otežavalo ravnomjerno pečenje.
Krajevi su bili hrskavi no sredina bi ostala sirova, stoga je logično rješenje bilo micanje tijesta iz sredine.
Druga, zanimljivija teorija veže se na Novu Englesku 1850. godine, i brod nazvan Elizabeth Gregory. Elizabeth je svome sinu napravila veliku količinu prženog tijesta za jedno od njegovih putovanja, a priča se kako je kapetan Gregory upravo na tom putovanju “izumio” krofnu s rupom.
Međutim, postoji mnogo teorija o mogućim razlozima. Neki historičari misle da je krafna tako bila probavljivija, no najzanimljivija teorija glasi da je kapetan Gregory trebao obje ruke za upravljanje brodom, stoga je napravio rupe u krafnama kako bi ih mogao držati na kormilu svog broda.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.