Znate li šta je bloking - glavni krivac za visoke temperature?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li šta je bloking - glavni krivac za visoke temperature?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevo

Krivac za toplo vrijeme i visoke temprerature koje traju već danima je meteorološki fenomen zvani bloking, objašnjava klimatolog i profesor meteorologije na Fizičkom fakultetu Vladimir Đurđević.

"Ljeta koja nam se sada dešavaju i koja su nam se dešavala posljednjih 10, 15 godina postaće neka vrsta standarda u budućnosti u narednih 20 godina. Tako da ćemo očekivati da svako ljeto bude takvo ili malo intenzivnije, poručuje Đurđević.

Vladimir Đurđević ističe da su u junu oboreni rekordi i bile su izuzetno visoke temperature, a nastavili smo da budemo u tom periodu vrlo toplog vremena i početkom jula.

"Na sreću, sutra i preksutra dolazi ozbiljnije zahlađenje, posebno u petak sa više padavina i taj dodatak padavina koji će se desiti je posebno važan pošto nekoliko nedjelja smo u ozbiljnom deficitu, odnosno manjku padavina", rekao je Đurđević.

Šta je bloking i kako smo se mi našli na njegovom centru?

Krivac za ovakvo vrijeme je meteorološki fenomen zvani bloking, a Đurđević objašnjava da je to jedna vrsta cirkulacionog sistema velikih prostornih razmjera od nekoliko hiljada kilometara.

"Radi se o sistemu viskog pritiska, mi kada gledamo sjevernu hemisferu imamo neka mjesta gde je nizak pritisak mi to zovemo ciklonima i mjesta gde je visok pritisak koja nazivamo anticiklonima", rekao je Đurđević.

Visoke temperature u Europi - undefined

Foto: Twitter: Visoke temperature u Europi

"Kada se jedan anticiklon ustali na jednom mjestu, kada se dobro pozicionira, onda tu vrstu cirkulacija kada imamo tako visok pritisak nazivamo blokingom. On u principu blokira vrijeme koje bi trebalo nekom mjestu da dođe", naveo je on.

U Zapadnoj Evropi je sada prijatno vrijeme, a Đurđević kaže da je to upravo zbog toga što se ona nalazi na periferiji tog blokinga, a centar blokinga je trenutno iznad nas.

"Od našeg regiona pa sve do sjevera, do Skandinacije su izuzetno visoke temperature već danima i situacija bez padavina", kaže Đurđević.

Da li je opasan?

"Ne radi se o nekoj izuzetnoj atmosferskoj pojavi jedino u situaciji kada se vrijeme zamrzne i tako danima manje-više imamo istu stvar onda mogu da se dese ovakve stvari da imamo jako visoke temperature", naglasio je Đurđević.

Ističe da je pojava blokinga posljedica klimatskih promjena, ali i to koliko se često takve situacije javljaju, kao i to koliko su uporne u smislu trajanja.

"Ta ljeta koja nam se sada dešavaju i koja su nam se dešavala posljednjih 10, 15 godina postaće neka vrsta standarda u budućnosti u narednih 20 godina. Tako da ćemo očekivati da svako ljeto bude takvo ili malo intenzivnije, u tom smislu i toplotni talasi tokom ljeta", istakao je Đurđević, piše National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije