Znate li koliko Finska ima skloništa od bombi?

3
Hina
Znate li koliko Finska ima skloništa od bombi?
Foto: X.com / Jedno od skloništa

Potaknuta prošlogodišnjom invazijom susjedne Rusije na Ukrajinu, Finska je popisala svoja postojeća skloništa od bombi i ustanovila da ih ima 50.500, saopćilo je finsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Finska se pridružila vojnom savezu NATO-u u aprilu u historijskom zaokretu u sigurnosnoj politici, ali se desetljećima priprema za mogućnost sukoba s Rusijom, nakon što se oduprla pokušaju invazije Sovjetskog Saveza tokom Drugoga svjetskog rata.

Oprezna sjeverna država već je 1950-ih uvela obaveznu izgradnju skloništa za hitne situacije ispod stambenih blokova i poslovnih zgrada, što objašnjava njihov sadašnji veliki broj.

Objavljena prognoza za 1. i 2. maj. Evo kakvo nas vrijeme očekuje za majske praznike

Objavljena prognoza za 1. i 2. maj. Evo kakvo nas vrijeme očekuje za majske praznike

Vladin popis stanovništva pokazao je da Finska s 5,5 miliona stanovnika ima oko 50.500 skloništa od bombi u koja može stati 4,8 miliona stanovnika u hitnom slučaju ili napadu, saopćilo je ministarstvo.

Također je utvrđeno da je 91 posto skloništa dovoljno jako da izdrži napad koji se izvodi konvencionalnim oružjem, dok je 83 posto opremljeno za pružanje skloništa od ispuštanja plinova ili u slučaju nuklearne opasnosti.

Skloništa su opremljena ventilatorima, nepropusnim vratima, krevetima koji se mogu slagati jedan na drugi, pa čak i hemijskim toaletima, kao što je propisano zakonom iz 2011. godine.

U vrijeme mira u nekim od podzemnih skloništa nalaze se bazeni, sportski centri ili - kao na samom sjeveru zemlje - tematski park Djeda Mraza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije