Znate li koja su najpopularnija imena na Balkanu?

Radiosarajevo.ba
Znate li koja su najpopularnija imena na Balkanu?

Istraživajući nivo popularnosti muških i ženskih imena u zemljama zapadnog Balkana, novinari agencije Anadolija saznali da su Dragan, Amar, Nikola, Luka, Ivan, Milica, Amina, Lana, Marija i Jelena najzastupljenija imena u ovom dijelu svijeta.
Prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva u Srbiji iz 2012, koje je danas objavio Zavod za statistiku te zemlje, najčešća muška imena u Srbiji su Dragan, Milan i Aleksandar, dok su najpopularnija imena koja roditelji u Srbiji daju ženskoj djeci Milica, Jelena i Marija.

Najzastupljenija muška imena u Bosni i Hercegovini, prema zvaničnim statističkim podacima, su Amar i Luka. U entitetu Federacije BiH uz ime Amar, roditelji se najčešće odlučuju za imena Tarik i Vedad, dok u drugom bh. entitetu - Republika Srpska preovladavaju Luka, Stefan i Nikola. S druge strane, najčešća ženska imena u BiH su Amina i Marija.

U Federaciji BiH, uz ime Amina najpopularnija su Lamija i Ajna, dok su u RS-u, uz Mariju, najčešća ženska imena Milica i Ana.
 
Ukus roditelja u pogledu odabira imena djece u Hrvatskoj nije se bitno promijenio u odnosu na ranija istraživanja. Naime, u Hrvatskoj je, prema posljednjim podacima, i dalje uvjerljivo najpopularnije ime Luka, a slijede Ivan i Marko. Među ženskim imenima najpopularnija imena su Lana, Mia i Lucija. Rezultati popisa stanovništva u 2011. godini u Crnoj Gori pokazuju da su najčešća ženska imena u toj državi Jelena i Milica, a muška Nikola i Marko.
 
Najrasprostranjenija muška imena u Makedoniji su Aleksandar, Zoran i Nikola, a ženska imena koja dominiraju su Marija, Biljana i Elena. Najčešća muška imena u Sloveniji su Luka, Nik i Žan, dok su najpopularnija ženska imena Eva, Sara i Lara.

Mohammed ili Mohamed

U opsežnom istraživanju, novinari agencije Anadolija došli su do podatka da je ime Mohamed ili Mohammed jedno od najpopularnijih imena u nekoliko evropskih država, Belgiji, Velikoj Britaniji, Norveškoj...

Najpopularnija muška imena u Turskoj su Ahmet, Mustafa i Mehmet, dok su najčešća ženska imena u toj zemlji Fatma, Ayse i Emine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije