Znate li ko je John Bercow, čovjek kojeg skoro svaki dan vidimo na televiziji?

Radiosarajevo.ba
Znate li ko je John Bercow, čovjek kojeg skoro svaki dan vidimo na televiziji?
Foto: Screenshot Russia Today / Predsjedavajući Donjeg doma Parlamenta UK John Bercow
Od početka rasprave u Donjem domu Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva o Brexitu često ga viđamo u medijskim izvještajima. Prepoznatljiv je po trenutku kada uzvikuje order, order ili red, red. Riječ je o predsjedavajućem Donjeg doma Johnu Bercowu.

Konzervativac Bercow je parlamentarcem postao u maju 1997. godine. Prvi put za predsjedavajućeg je izabran u junu 2007. godine kao 157. po redu koji obnaša ovu funkciju.

BBC je izdvojio šest činjenica koje su manje poznate o ovom 56-godišnjaku.

Dugogodišnji političar je u mladosti pokazivao sklonosti prema tenisu. Imao je veliki talenat za ovaj sport. Jedan je od onih koji posjećuje mečeve Wimbledona i Davis Cupa. Napisao je i knjigu u kojoj izdvaja 20 njemu najboljih tenisera u svijetu. Za Bercowa je u tome najbolji Roger Federer.

BBC ga opisuje kao političarem koji se ideološki transformirao iz izrazitog desničara u centristu. Transformacija je počela početkom ovog vijeka kada je postao zagovarateljem prava LGBT populacije. Osim toga, ocijenio je da je pritvaranje onih koji konzumiraju kanabis "apsurdno".

Napravio je i presedan kada je postao predsjedavajućim. Napustio je tradiciju koja nalaže da onaj ko je čelnik Donjeg doma mora nositi nošnju ili odoru koju su nosili njegovi prethodnici. Nije pristao na to, već radeći kao predsjedavajući je počeo nositi uobičajna crna odijela.

Neki ga hvale, neki kritikuju. Imao je i nekoliko neugodnih situacija sa ministrima odnosno pojedini ministri su imali neugodnu situaciju sa njim. Nisu ga zaobišli ni ispadi. Pa je tako parlamentarca Simona Burnsa nazvao "glupim, posvećenim patuljkom". Nije se libio ni da ukori prethodnika Therese May, Davida Camerona koji je njegov teniski protivnik. "Usudio" se da u toku sjednice okrene od ministara i upotrijebi svoj pametni telefon.

Bilo je nekoliko bezuspješnih pokušaja njegove smjene sa funkcije predsjedavajućeg.

U braku je sa Sally. Roditelji su troje djece. Njegova supruga je poznata britanskoj javnosti. Kao i suprug, doživjela je političku transformaciju od desnice ka ljevici. Bila je članica Laburističke partije ispred koje je bila kandidat za Parlament 2009. Pojavila se 2011. godine u popularnom show programu Big Brother, navodi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije